Istoriile lui Roderick

October 26, 2015

Vaca sălbatică

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 2:37 pm

”s-auzi o mugitură ca de o vacă sălbatică, o pocnitură așa de tare, că eria să le plesniască urechile”

O interesantă mențiune a vacii sălbatice, într-un basm cules în anul 1978 în regiunea Timocului, jud. Craina (”Muma Pădurii”, în vol. ”Povești populare românești”, de Cristea Sandu Timoc, Ed. Minerva, București, 1988).

E posibil ca în folclor să se păstreze amintirea unui bovid sălbatic.  Mugetul puternic, asurzitor, descris în citat ar exclude zimbrul, ”vaca sălbatică” putând fi în acest caz doar o femelă de bour.

”Povestea cu taurul Bornea” (colecția ”Povești nemuritoare”, nr. 15) pare să confirme ipoteza; aparent, în memoria populară persistă imaginea unor tauri sălbatici, solitari, trăind în zone de luncă îndepărtate.

Însă extincția bourului a avut loc, se zice, mai devreme la dreapta Dunării -unde a fost cules basmul- decât la stânga ei:

”Last reports of the species in the southern tip of the Balkans date to the 1st century BC when Varro reports that fierce wild oxen live in Dardania (southern Serbia) and Thrace. By the 13th century AD, the aurochs’ range was restricted to Poland, Lithuania, Moldavia, Transylvania and East Prussia. ” (https://en.wikipedia.org/wiki/Aurochs)

Dacă nu cumva ”vacă sălbatică” înseamnă vacă atinsă de o anumită boală (??), comparația din basm se referă mai degrabă la vaci sălbăticite. Fenomenul reîntoarcerii în natură a acestor animale domestice se întâmplă și azi (există, se spune, o turmă de vite sălbatice în grindul Letea -v. http://breedingback.blogspot.ro/2013/12/the-feral-cattle-of-letea-forest-romania.html; de asemenea, în munții Pirinei, la frontiera franco-spaniolă -v. http://infoalert.ro/2015/10/19/vacile-salbatice-seamana-panica-in-munti-atacand-fara-a-fi-provocate/). În secolele trecute, aceste ”sălbăticiri” trebuie să fi fost mai dese.

O asemenea vacă sălbăticită n-ar avea însă un muget mult diferit de cel al vacii domestice; iar basmul sugerează, dimpotrivă, forța lui neobișnuită.

1 Comment »

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%A1a_cattle

  Poate fi această vacă Bușa a sârbilor, la fel ca cele din deltă, dar e interesant și alb.boshtër (var. bushtër, bush buç, buçe), atât ca nume, cât și ca prezență mitologică interesantă în Kosovo la albanezi.
  Am vorbit despre animalul ăsta mai demult privitor la bourii care aduc sau prevestesc furtunile, ploile și trăsnetele în Balcani. Cred că are un sâmbure de adevăr aceste relatări.
  Oamenii cu o gândire ancorată în mitologie, naturalistă, vor face mereu asocieri interesante între animale și fenomene naturale sau nișe geografice.

  S-ar putea ca acest rad. *bʰuH- ‘to grow’ să nu fie singura etimologie posibilă pentru bushtër sau sl.bușa. Trebuie să fie și o onomatopee.
  Interesantă și posibila oigine dinarică a acestor vite. Să fie o rasă traco-iliră?

  Comment by Sorin5780 — May 14, 2017 @ 8:05 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: