Istoriile lui Roderick

Ianuarie 5, 2016

Școp

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 9:08 pm

școp, s.n. – (reg.; gastr.) Mâncare din amestec de tărâțe; făină care se dă la oi înainte de a făta, pentru a le întări și a face miei frumoși; cir (Memoria, 2004). – Et. nec.” (”Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș”, Dorin Ștef, cf. dexonline.ro)

Ar putea fi un cuvânt autohton reflectând PIE (s)kē̆p-2, (s)kō̆p- , (s)kā̆p- ”to work with a sharp instrument” (cf. rus ščepá ”rumeguș”, din aceeași rădăcină).
Un semantism similar are și engl. spelt ”perhaps an early borrowing from Late Latin spelta „spelt” (noted as a foreign word), which is perhaps from Germanic *spilt-, from PIE *speld-, extended form of root *spel- (1) „to split, to break off” (probably in reference to the splitting of its husks in threshing)” (etymonline.com).

(Mult) mai puțin probabilă ar fi proveniența dintr-o limbă centum reflectând rădăcina PIE kā̆po-things that float in water”, din nostraticul *ḳVpV ”husk” (cf. starling.rinet.ru). Atrage atenția oarecum și lat. copia ”fulness, copiousness, multitude, number, abundance” (>copios).

Un posibil corespondent albanez ar fi (?) shkep ”to rip open, to unrip, to tear”.

Anunțuri

1 comentariu »

  1. alb. shkep (hew, chisel, sew) < *skaipa https://en.wiktionary.org/wiki/shkep

    a se căpăra (Olt. , a se destrăma, a se rupe țesătura)
    scopău s.n. (reg.) lichid albicios și acrișor rămas după alegerea untului; zară.

    Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 6, 2016 @ 11:13 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: