Istoriile lui Roderick

februarie 29, 2016

Sânzău

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 9:37 am

sânzắu, sânzauă, (sânză), s.f. – (reg.) 1. Cui cu care se prind două lanțuri. 2. Drug de lemn folosit pentru a strânge lanțul care leagă carul cu lemne; ciorlău. – Et. nec.” (DRAM; dexonline.ro)

Un posibil cuvânt arhaic. Amintește, ca semantism, sanscr. sandhi(saṃdhí) ”containing a conjunction or transition from one to the other”, ”union”, ”alliance” etc. (v. spokensanskrit.de).

După yourdictionary.com, citând American Heritage Dictionary,
”Sanskrit saṃdhi, a linking, literally, placing together from Indo-European *som- from base *sem-, together, „same” + *dhe-, to place”
În dicționarul lui Pokorny v.ind. sám- ‘together, with’ apare la PIE sem-2 ”one”.

Anterior acestui articol, @Sorin5780 (căruia îi aparțin peste 50% din comentariile de pe acest blog) propunea pentru sânzău rădăcina *amg’h- ”narrow; to tie together”  (comentariu la https://hroderic.wordpress.com/2013/04/21/odgon/), semantismul fiind similar celui descris mai sus.

Totuși, din definiția cuvântului, deducem că sânzăul este întotdeauna un obiect ”oblu”, un cui sau un drug, nu o verigă. Ceea ce mă duce cu gândul la rădăcina  k̂em-1 , k̂am- ”stick, pole, horn” (sanscr. śámyā ”stick, pin, peg”, norv. dial. humul ”the crosspiece front of the cart”).

Greu de zis care ar fi originea IE; avem însă un posibil cuvânt dacic, poate legat de tradiția fierăriei. Într-un număr mai vechi al revistei ”National Geographic” România există o fotografie cu unelte de fierărie din Maramureș, împreună cu observația că seamănă foarte mult cu uneltele dacice descoperite de arheologi.

3 comentarii »

 1. Am putea avea prin sânzău (sânzauă) și sânziene (iele) același radical IE. Acum eu pot să-mi imaginez tot felul de prostii legat de sânziană/sâmziană, și am fcut-o în trecut, dar acum trebui găsit un sens pe linie IE.
  *seg’he-, *sg’hē- „to hold, possess; to overcome; victory” ( *seng’h) ar fi după mine un radical reconstituit doar pe baza acestor două cuvinte.
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1657&root=config

  Probabil că am mai propus acest radical, dar nu și pentru sâmziene (var.sâmzuană)

  Sânziana (planta) mai poartă numele de crețușcă, dar nu pare a fi important.

  ”Ființă fantastică, răufăcătoare. (Atestat în forma simziană) Toate stihiile năpădesc pe mine… dracii din tău, drăgaicele, simzienile, strigile. ALECSANDRI, T. 616. – Variante: simziánă, sîmzîiánă (C. PETRESCU, Î. II 210), sînzîiánă (SADOVEANU, O. VII 193) s. f.”

  Ar putea semnifica ”răpitoare”, dar asta nu înseamnă că nu se putea introduce în mitologia locală și motive latine. De aici și Sâmtzdziene (comentariul 8 https://hroderic.wordpress.com/2012/06/23/sanziene-si-sunaica/ )
  E interesant că o zeiță dacică ca Atena greacă ar putea luat acest nume de Sâmziană (Victoria) conform semantismului radicalului. http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1657&root=config

  Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 24, 2017 @ 7:32 am | Răspunde

 2. Sânzalău (cu sens colectiv) – firele de urzeală care nu încap în spată (și care se fac ghem, rămânând lângă război); mânz’ (Ceica BH:ALR I 1291/305) este raportat în DLR la mânzalău.
  sânzău – bețișor
  De obicei aceste fire sunt adunate pe un bețișor.
  Sânzalău (pl.sânzalauă) – bețișorul cu ajutorul căruia se leagă firele rupte de la războiul de țesut. (Fildu de Jos, SJ)
  sănzău – 1. un lemnuț cu care încopcii lanțul cel rupt, băgând o zală într-alta și într-acea, ca să nu iasă, bagi un lemnuț. 2. cuiul de la jug, care intră prin lopățea (Țagu BN. Viciu GI).
  sânzui – a pune o bucată de lemn cu care se prind capetele a două lanțuri.

  sânzău – bucățică de lemn introdusă într-o funie cu ajutorul căreia se înoadă lațul de la capăt; pentru a lega vițeii.
  Provine din mag.szemző(fa) – idem (v.Tamas E690, 700), zice Loșonți.

  Comentariu de Sorin5780 — august 24, 2017 @ 9:57 am | Răspunde

 3. În comentariul mai vechi privind sânzăul, unde am pus rad. *amg’h- (”narrow; to tie together”), nu am avut în vedere decât sensul ”to tie together”, căci asta-i menirea obiectul sus numit, indiferent dacă-i ”oblu” sau curbat.
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpiet&text_number=++1285&root=config

  pers.zanjir (chain) https://en.wiktionary.org/wiki/%D8%B2%D9%86%D8%AC%DB%8C%D8%B1#Persian

  Din același motiv am pus și *dēy-, *dyV̄- ”to tie” cf. Alb.duaj, del, în speranța că poate aveam un concept *sam-dya, dar cred că mai întâi trebuie lămurită terminația -(a)uă sau *-ău (din -ou, -eu sau *-av?), căci mai degrabă cred că avem o temă întreagă *sang'(h)- sau *k’ang'(h)- decât un derivat cu prefix.
  Alternativa ar fi să avem un diminutiv ”albanoid” cu sufixul -(ă)ză, căci sânzău este un ”bețișor”.

  Nu cred că există un singur cuvânt autohton unde să găsim vreun *se(m)- ”together” sau *sam- cf. Oss. æm-, æn- ( ”călăraș, călariu”?)
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/%C3%BAd

  Următorul cred că l-am mai găsit în unele construcții, dar nu-s sigur de ele sau de originea lor: Alb.dikush (someone, somebody), disăgit (< săget), ”Old Irish di (“of, from”)” și altele.
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/de
  https://en.wiktionary.org/wiki/dikush#Etymology

  Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 14, 2019 @ 1:35 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: