Istoriile lui Roderick

August 27, 2016

Zia

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 9:15 pm

Zia sau Ziais (?), soția dacă a regelui costoboc Pieporus, cunoscută din inscripția funerară de la Roma, dedicată de nepoții Natoporus și Drigisa:

D(is) M(anibus)
ZIAI
TIATI FIL(iae)
DACAE. UXORI
PIEPORI. REGIS
COISSTOBOCENSIS
NATOPORUS ET
DRIGISA AVIAE
CARISS(imae) B(ene) M(erenti) FECER(unt)

(sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Costoboci)

O observație care contestă ”dacismul” costobocilor este menționată în wiki-articol: ”The fact that queen Zia is specifically characterised as „Dacian” may indicate that Pieporus and the Costoboci were not themselves Dacians.”

Din punctul de vedere al romanilor, daci erau probabil toți acei traci nord-dunăreni din statul lui Decebal. Însă daci ar putea fi doar un nume tribal extins (de alții) asupra întregului popor; î.a.c. numele tribului dominant. Poate că nu doar costobocii, ci și burii ori chiar apulii nu se considerau daci. În plus, autoritatea statului dac al lui Decebal nu s-a extins și asupra costobocilor, deci ei nu erau ”daci” nici măcar d.p.d.v. administrativ-teritorial. Aceasta nu înseamnă însă că nu erau strâns înrudiți, nici că vorbeau altă limbă decât dacii.

Zia (Ziais), fiind dacă, purta foarte probabil un nume dac propriu-zis, nu costoboc. De aici rezultă faptul interesant că dacii probabil nu aveau terminații specifice pentru numele feminine ori masculine: soldați daci  cantonați la castrele romane din Egipt poartă nume ca Tia ori Thiais (apar și Tiato, Thiati, coincizând cu numele tatălui reginei Zia).

Își dădeau seama dacii că Tia și Thiais sunt nume de bărbați, iar Zia (ori Ziais) de femeie? Foarte probabil da. E greu de crezut că același nume putea fi dat și băieților și fetelor. Probabil că tradiția onomastică făcea diferențierea; poate că, în plus, sensul numelor nu era ascuns -ca azi-, ci transparent.

Etimologic, Zia ar putea reflecta PIE ĝēi- , ĝī- ”to sprout” (un ”vlăstar”, o ”mlădiță”, un ”boboc”, ori poate o floare, cf. lit. žíedas ”blossom, flower, ring”), aceasta nefiind singura soluție posibilă.

Anunțuri

1 comentariu »

  1. http://oldeuropeanculture.blogspot.ro/2014/03/the-origin-of-anglo-saxon-race.html

    Cred că dac sau get erau supranumele unor confederații așa cum erau saxon sau swæfas pentru primii englezi. Dacă confederația dacilor se termina la granița tribală a costobocilor putea fi consemnat astfel în tradițiile locale. Cine știe dacă nu cumva numele de dac a fost compromis într-o oarecare măsură. Până la urmă au pierdut războiul cel mai important pentru supraviețuire.

    În link ai exemple de nume dacice care arată că toți din familia asta au nume bine reprezentat în cultura lor nord-tracică. Probabil că Nattoporus este cel mai corect dpdv fonetic.
    Interesant numele așezării nord-africane Saldae. Pare dacic, dar nu e. Le-a scăpat dacopaților, altfel duceau granițele până în munții Atlas.

    Comentariu de Sorin5780 — August 28, 2016 @ 5:44 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: