Istoriile lui Roderick

octombrie 23, 2016

Ion și Cucu

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 9:55 pm

Mai multe versiuni ale legendei românești a cucului îi au ca protagoniști pe doi frați, pe nume Ion (fratele mai mare, când se precizează ordinea vârstelor) și Cucu (cel mic).

”Erau odată doi fraţi rămaşi de mici fără tată şi fără mamă. Pe unul îl chema Ion şi pe altul Cucu.
Şi de la o vreme, dacă au văzut că nu mai au cu ce să trăiască, au plecat şi ei în lume, doar or găsi un trai mai bun. Şi au mers ei cale lungă, o zi întreagă. Cînd să treacă printr-o pădure, iaca le iese înainte un lup. Băieţii se speriară şi o luară la fugă săracii, care încotro au văzut cu ochii: Ion într-o parte şi Cucu într-alta.” (http://e-calauza.ro/index.php?afiseaza=folclor_show&page=all&id=363, după Tony Brill)

”Cică într-un sat trăiau doi fraţi: pe unul îl chema Ion şi pe celălalt Cucu.
Cucu era mai mic, un baieţandru cam de optsprezece primăveri dar Ion era om în toată firea şi însurat şi fiindcă erau fraţi buni, şedeau cu toţii la un loc.” (http://e-calauza.ro/index.php?afiseaza=folclor_show&page=all&id=365, după Tony Brill)

Plecat în căutarea lui Cucu -dispărut, dintr-un motiv sau altul- Ion își strigă zadarnic fratele pe nume zile în șir, iar în cele din urmă se metamorfozează în pasărea numită -după cântecul ei- cuc.

Ca antroponim plauzibil, Cucu -numele fratelui mai mic- ar putea fi cf. cu ital. cucca ”prâslea”, rom. coca, cocu, cocon ”termeni de alintare pentru copii” (Dicționar Onomastic Romînesc, 1963), antroponimele Coc, Cocu.

În ceea ce-l privește pe Ion, antroponim românesc foarte comun, mă gândesc că ar putea avea -cel puțin în acest caz- o semnificație specială ca nume al fratelui mai mare, corespunzând probabil (??) cu vreun reflex al PIE  oi-nos ”one”. Ar putea avea și semantica rom. (slav) inoc ”mascul solitar (vier, asin sălbatic)”, din aceeași rădăcină; Ion-cucul este de asemenea o pasăre solitară, în folclor reprezentând simbolic chiar solitudinea.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: