Istoriile lui Roderick

Februarie 26, 2017

Gâtul racului

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 11:04 am

rac m. (vsl. rakŭ, rus. sîrb. bg. ceh. pol. rus. ung. rak. V. răcar). Un crustaceŭ (ástacus fluviátilis) care trăĭește în rîurĭ și lacurĭ și care se mănîncă. (Racu are zece picĭoare, dintre care cele doŭă din ainte [!] se deschid ca niște foarfece și poate strînge cu ele foarte tare. Are și doŭă antene lungĭ numite pop. mustățĭ, ĭar coadeĭ poporu-ĭ zice gît. În realitate, capu raculuĭ e tocmaĭ în partea opusă. Dar poporu, pintr´o falsă observațiune, crede că racu, dacă-șĭ tîrîĭe coada, îșĭ tîrîĭe gîtu și capu, și de aceĭa zice că merge înapoĭ. De aicĭ și expresiunea a da înapoĭ, ca racu, a regresa.” (Scriban, dexonline.ro)

Mă intrigă acest ”gât” al racului și nu sunt convins că observațiile populare sunt atât de inexacte încât să inverseze capul și coada, mai ales că ”mustățile” sunt -la rac, ca și la om- atașate capului. Racul poate să se miște de fapt și înainte și înapoi:

”Crayfish walk forward; they move backward only when swimming with their abdomen movements. Still, swimming backward is much more rapid.” (http://news.softpedia.com/news/11-Facts-About-Crayfish-75581.shtml)

Câtă vreme racii se mănâncă, trebuie presupus că anatomia lor e suficient de bine cunoscută. ”Gâtul” racului conține intestinul. Când nefericitul animal e curățat pentru a fi gătit, se ține racul de coadă (”gât”) cu capul în jos și se trage de capătul cozii, pentru a scoate mațul.

Gâtul racului are o asemănare aparentă (și ca sens) cu engl. gut ”intestin”, dar etimologic conexiunea e improbabilă (v. aici).
Din PIE gēu-, gǝu-, gū-gēu-, gǝu-, gū- ”to bend, curl” provin cuvinte ca v.ind. gudám ”intestin”, NHG kütz `o parte a intestinului’. Aceeași origine o are dealtfel lat. guttur ”throat”. Am putea presupune un (autohton?) gât ”intestin, burtă” sau ”coadă”, din această rădăcină (forma cuvântului ar putea să fie și *gâd , contaminat apoi cu gât ”throat”).

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: