Istoriile lui Roderick

Martie 1, 2017

Asfințit

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 8:55 pm

”A asfinți” este probabil unul din cuvintele cu etimologia cea mai problematică din limba română. Explicația acceptată în DEX 98 (”A3 + sfânt”) este respinsă și de Scriban și de Ciorănescu. Cel dintâi propune ca etimon vsl. svĭetiti ”a străluci, a lumina”, iar Ciorănescu ”probabil un der. de tipul *affingĕre sau *exfingĕre, cu schimbarea modernă a conjug. (datorită conjug. incoative), și cu alterarea fonetismului, datorată falsei etimologii populare care a asimilat acest cuvînt la familia sfînt și sfinți” (DER, dexonline.ro)

”Pe de altă parte” -scrie Ciorănescu- ”este curios să observăm că vb. asfinți, popular și de uz curent, nu apare în nici un text anterior sec. XIX; de aici se poate deduce că evoluția semantică pe care am indicat-o a rămas nesigură pînă într-o epocă relativ modernă.” (dexonline.ro)

Mă întreb dacă nu cumva -după cum slavul sfânt a eliminat practic latinescul moștenit sânt (din sanctus)- vom fi avut o formă mai veche a lui asfinți, de tipul *asânți, contaminată apoi cu sfânt. Un rom. *asânt ar putea proveni, cred, din lat. exemptus , participiu al lui eximō ”to take out, take away, remove”, ”to free, release, deliver”, ”to consume, waste” (latinlexicon.org).

Desigur, *asânt ar putea avea și alte explicații. Nu e exclus să poată fi cumva legat (?) de rădăcina PIE *sw-en- ”soare” (starling.rinet.ru).

Anunțuri

3 comentarii »

 1. cum ma silesti tu sa pun mana pe tot felul de dictionare, si-ti multumesc pentru asta si cum ne obligi tu sa ne dezvoltam adevarate retele neuronale. De exemplu, nu m-am gandit niciodata la radacina acestui cuvant, nu stiu de ce, cand era atat de simplu sa-ti treaca prin cap, ca oul lui Columb, a asfinti, a sfinti, si mai incolo unde te intrebi genial, daca nu cumva procesul acestui cuvant poate insemna si o eliberare. Măi Roderick măi, măi-măi, măi-măi!

  Comentariu de qwykx — Martie 3, 2017 @ 4:38 pm | Răspunde

  • Vă mulțumesc pentru comentarii. De-o vreme încoace, de când vă mai citesc uneori articolele de pe blog, vă apreciez entuziasmul la care nu renunțați, sagacitatea, nonconformismul și patriotismul. Nu v-am comentat pentru că abia răspund comentariilor de aici și pe urmă nici nu mă prea pricep.

   Blogul meu nu știu cât va mai dura, fiind o activitate în cea mai mare parte contraproductivă. Ce să zic? Să auzim de bine.

   Comentariu de Roderick — Martie 6, 2017 @ 2:30 pm | Răspunde

   • Multe site-uri si bloguri sunt contraproductive, dar acesta chiar are folosul lui. Eu l-as pastra, chiar daca as scrie mai rar, in masura timpului disponibil.

    Comentariu de Crengu — Martie 24, 2017 @ 8:54 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: