Istoriile lui Roderick

martie 1, 2017

Asfințit

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 8:55 pm

”A asfinți” este probabil unul din cuvintele cu etimologia cea mai problematică din limba română. Explicația acceptată în DEX 98 (”A3 + sfânt”) este respinsă și de Scriban și de Ciorănescu. Cel dintâi propune ca etimon vsl. svĭetiti ”a străluci, a lumina”, iar Ciorănescu ”probabil un der. de tipul *affingĕre sau *exfingĕre, cu schimbarea modernă a conjug. (datorită conjug. incoative), și cu alterarea fonetismului, datorată falsei etimologii populare care a asimilat acest cuvînt la familia sfînt și sfinți” (DER, dexonline.ro)

”Pe de altă parte” -scrie Ciorănescu- ”este curios să observăm că vb. asfinți, popular și de uz curent, nu apare în nici un text anterior sec. XIX; de aici se poate deduce că evoluția semantică pe care am indicat-o a rămas nesigură pînă într-o epocă relativ modernă.” (dexonline.ro)

Mă întreb dacă nu cumva -după cum slavul sfânt a eliminat practic latinescul moștenit sânt (din sanctus)- vom fi avut o formă mai veche a lui asfinți, de tipul *asânți, contaminată apoi cu sfânt. Un rom. *asânt ar putea proveni, cred, din lat. exemptus , participiu al lui eximō ”to take out, take away, remove”, ”to free, release, deliver”, ”to consume, waste” (latinlexicon.org).

Desigur, *asânt ar putea avea și alte explicații. Nu e exclus să poată fi cumva legat (?) de rădăcina PIE *sw-en- ”soare” (starling.rinet.ru).

Reclame

4 comentarii »

 1. cum ma silesti tu sa pun mana pe tot felul de dictionare, si-ti multumesc pentru asta si cum ne obligi tu sa ne dezvoltam adevarate retele neuronale. De exemplu, nu m-am gandit niciodata la radacina acestui cuvant, nu stiu de ce, cand era atat de simplu sa-ti treaca prin cap, ca oul lui Columb, a asfinti, a sfinti, si mai incolo unde te intrebi genial, daca nu cumva procesul acestui cuvant poate insemna si o eliberare. Măi Roderick măi, măi-măi, măi-măi!

  Comentariu de qwykx — martie 3, 2017 @ 4:38 pm | Răspunde

  • Vă mulțumesc pentru comentarii. De-o vreme încoace, de când vă mai citesc uneori articolele de pe blog, vă apreciez entuziasmul la care nu renunțați, sagacitatea, nonconformismul și patriotismul. Nu v-am comentat pentru că abia răspund comentariilor de aici și pe urmă nici nu mă prea pricep.

   Blogul meu nu știu cât va mai dura, fiind o activitate în cea mai mare parte contraproductivă. Ce să zic? Să auzim de bine.

   Comentariu de Roderick — martie 6, 2017 @ 2:30 pm | Răspunde

   • Multe site-uri si bloguri sunt contraproductive, dar acesta chiar are folosul lui. Eu l-as pastra, chiar daca as scrie mai rar, in masura timpului disponibil.

    Comentariu de Crengu — martie 24, 2017 @ 8:54 am | Răspunde

 2. Multumesc Roderick, iarta-ma ca eu n-am folosit niciunde aici vreun pronume de politete,m-am gandit ca respectul il mai pot manifesta si altfel ca sa nu ma tin departe de glue-ului afectivitatii, atat de pretios, in toate.
  Stiu ca ai dreptate in ceea ce priveste timpul. Tu esti cantaritorul si carmuitorul timpului si nevoilor tale. Raportul nevoi autor/cititor. Raportul efort dar/ efort intelegere primire dar. Gandindu-ma la asta poate nu suntem cei mai potriviti cititori ai tai fiindca esti un specialist si aici se pierde o buna parte din efortul tau. Daca mai scriu mult o sa ajung sa fiu de acord cu nerisipirea ta. Căci cine poate cantari toate starile nevoilor tale si pretul neimplinirii lor? Niciunul dintre noi. Iti doresc timp acoperit integral Roderick si SA FII.

  Comentariu de qwykx — martie 31, 2017 @ 6:50 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: