Istoriile lui Roderick

martie 26, 2017

Ileană

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 11:07 am

ILEÁNĂ, ilene, s. f. Insectă coleopteră mare, de culoare verde și arămie cu pete albe, care se hrănește cu sucul florilor (Cetonia aurata).Cf. n. pr. Ileana.” (DEX 98, dexonline.ro)

Care să fie logica acestui nume? Să apară aceste insecte în preajma sărbătorii Sf. Constantin și Elena? Se pare că nu e cazul. Inițial m-am gândit la lat. (gr.) hyalinus ”glass-green, green”, care nu corespunde însă verdelui metalic al insectei. Lat. helluō, helluōnis (> rom. *ielune /*ieloane ?) „a gormandizer, glutton, squanderer” s-ar potrivi unei insecte extrem de dăunătoare, un devorator ca lăcustele (nu e cazul ilenei, dăunătoare doar pentru flori -numită și ”gândac de trandafiri”). Mai degrabă apetitul pentru flori al insectei a fost pus în legătură cu funcția mitologică a Ilenei Cosânzeana, de zână a florilor:

ILEANA COSÂNZEANA (în mitologia populară românească), personaj din basmele populare, corespondentul feminin al lui Făt-Frumos. I.C. este o zână, o fecioară de o frumusețe rară, întruchipare a purității și gingășiei, a fidelității în dragoste, pe care atât Făt-Frumos, cât și dușmanii săi o doresc ca soție. Uneori, I.C. este confundată cu zâna florilor, fiind socotită o divinitate a primăverii. ” (dexonline.ro, Dicționar Enciclopedic (1993-2009))

Explicația obișnuită a numelui Ileana (”probably fem. of helenos „the bright one” ” -cf. etymonline.com) ar putea fi suficientă și în acest caz. M-aș gândi însă la o posibilă deformare a unui cuvânt -moștenit sau împrumutat- provenit din PIE ĝhel-1 ” to shine; green, gold, blue”.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: