Istoriile lui Roderick

mai 7, 2017

Someșul și Crișul

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 12:31 pm

O legendă a Someșului și Crișului (Repede), publicată de Tony Brill în ”Legende geografice românești” (1974) se poate citi online la  http://www.e-calauza.ro/index.php?afiseaza=legenda&id=106. Același text se regăsește în volumul ”Legende despre ape”, apărut la Ed. Rosetti, 2015.

Citând finalul istorisirii,

”De atunci izvorul fratelui mai mare e Someşul, care curge lin, iar izvorul mezinului e Crişul, care curge repede, de parcă aleargă în căutarea fratelui pierdut. Şi Someşul, şi Crişul izvorăsc din Muntele Vlădeasa. Iar locul unde a căzut cornul se numeşte şi astăzi: „Cornul Cerboaii“.”

Același tipar al râurilor-frați, fratele mai mare fiind mai domol, iar cel mic mai energic, se regăsește în legenda Mureșului și Oltului. În cazul Someșului și Crișului, acest amănunt ar putea confirma unele interpretări etimologice.

Pentru Someș, datorită asemănării cu hidronimul francez Somme, a fost propusă o rădăcină comună cu a acestuia (PIE *sām- ”quiet” -starling.rinet.ru; așadar Someșul ar fi un ”râu liniștit”, lin -ca în legendă). În mod similar, nu e exclus ca numele Crișului să reflecte (?) PIE  k̂ers-2 ”to run”, cf.  ncymr. carrog ”fast-flowing stream”, legenda locală fiind în favoarea acestor etimologii (î.a.c. ”Crișul Repede” ar fi oarecum pleonastic).

Ar mai fi de adăugat faptul că -pe hartă- izvoarele celor două râuri nu sunt atât de învecinate cum lasă legenda să se înțeleagă.

Nu am reușit să identific locul numit ”Cornul Cerboaii”. ”Corn” ar putea însemna aici o formă de relief proeminentă sau o fundătură îngustă(?), cf. unui sens al lat. cornū -”a projection, protuberance, horn, point, end”; ”in cornu sedere, at the end (of the tribunal)” -latinlexicon.org. De remarcat asemănarea cu un toponim din Mehedinți, ”Cornetul Cerboanei” (arie protejată); totuși, în cazul toponimului din legendă e vorba de un ”corn”, nu un cornet (”loc unde cresc corni” sau ”deal pietros acoperit cu mărăcini”).
La cerbi și căpriori se întâlnește uneori o malformație care face să crească un singur corn în loc de două, ca în legendă; una din sursele posibile -se zice- ale mitului unicornului.

Pentru alte etimologii ale hidronimului Someș, v. https://hroderic.wordpress.com/2014/03/16/sumed-si-somes

Reclame

4 comentarii »

 1. Numele raurilor Cris, se trage de la numele vechi al muntilor din jur (probabil cei de unde izvorau) insemnand ascutit. Acest Cris este intalnit uneori si drept Hris, dupa cum Christos a pierdut pe C si a pastrat doar forma Hristos, archanghel pe arhanghel si tot asa.

  Comentariu de George Grigorescu — mai 7, 2017 @ 4:01 pm | Răspunde

  • Nu mi se pare plauzibil ca un râu major să preia numele lanțului muntos din care izvorăște. Totuși afirmația e interesantă.

   Acum destul de mulți ani îi scriam d-lui Sorin Olteanu, întrebându-l despre un cuvânt -cârșie ”stâncă, țanc”- și legătura pe care o presupuneam cu numele orașului antic Carsium (Hârșova de azi). Iată răspunsul d-lui Olteanu:

   ”Cârşie este fără îndoială un termen sud-vest-slav: s-cr. krš ‘piatră, stâncă’ (în var. croată kršje). De altfel, el nici nu este cunoscut în teritoriul limbii române decât relativ recent, în două-trei puncte din Banat, deci el nici nu este un cuvânt românesc propriu-zis (asimilat), ci un împrumut local. De altfel, în româneşte el este izolat, în vreme ce în limbile de origine, el aparţine unei familii destul de mari, de aici provenind mai multe variante toponimice, din care cele mai cunoscute sunt Krušovo şi Kruševica.
   Dacă însă cârşie nu este moştenirea lui Carsium, nu înseamnă deloc că acesta din urmă nu poate fi legat de rădăcina slavă amintită ori, mai exact, de cea IE de care aminteam în articol şi din care provine celt. cars- şi carro- (din karso).
   Toate cele bune,
   S.Olteanu”

   Comentariu de Roderick — mai 8, 2017 @ 8:45 pm | Răspunde

 2. ”In limba veche, „criss” inseamna „pisc”…. not!” https://hroderic.wordpress.com/2015/02/24/zarand-o-ipoteza/

  Numele râurilor antice erau descriptive, deci Samus (Sămuș?) era un râu ”lin, domol”, iar vecinul său era ”iute”. Dacicul Grisia era probabil complementar cu lit.greitas (repede).
  https://en.wiktionary.org/wiki/greitai
  Barcăul era mlăștinos sau formator de mlaștini, cunoaștem familia lexicală rad. *barc.

  Celelalte Crișuri mai aveau niște denumiri care le individualizau, însă primul de sus era probabil luat ca unic nume (principalul curs?), nu drept pleonasm. Așa e când pierzi sensul cuvântului dacic. De obicei se traduce în noua limbă din cea veche, conform dialecteleor slavice vechi, alteori reia un nume după o caracteristică principală prea-evidentă.

  Multe râuri care izvorăsc din munți au cursul repede, deci probabil toate Crișurile în amonte împărtășeau această caracteristică între ele. Dar unul era negru cu siguranță, am specificat ideea asta mai demult.

  Vom vedea în timp dacă mai avea și alte nume. Sau nu! Știința, ca mai toate celelalte în țara asta mică, sunt neglijate.

  Comentariu de Sorin5780 — mai 9, 2017 @ 1:44 pm | Răspunde

  • În primul rând nu e sigur că Grisia e Crișul. Unii consideră că e vorba de Tisa (*Tisia?).

   Jordanes scrie ”… locurile unde astăzi locuiesc gepizii, lîngă rîurile Marisia, Miliare, Gilpil şi Grisia, care întrece în mărime pe toate celelalte mai sus amintite.”
   Crișul are la vărsare un debit de aprox. 100 mc/sec, iar Mureșul 184 mc/sec, considerabil mai mult. Probabil că în antichitate lucrurile nu difereau esențial. Mureșul depășește Crișul și ca lungime, se vede ușor pe hartă, oricare afluent al Crișului ar fi luat drept izvor.

   Comentariu de Roderick — mai 9, 2017 @ 5:57 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: