Istoriile lui Roderick

Mai 11, 2017

Arutela

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 1:27 pm

”Castrul roman Arutela este un monument istoric, situat între localitățile Păușa și Căciulata, în punctul „Poiana Bivolari”, lângă orașul Călimănești, fiind trecut în lista monumentelor istorice din 2004 datând din epoca romană anii 137–138 d.C. Construcția se găsește pe malul stâng al Oltului, în vecinătatea Mănăstirii Cozia și în ambianța complexului hidroenergetic Turnu.” (Wikipedia)

După Iorgu Iordan, citat la http://www.vinland.ro/istorie/originea-numelui-cozia/,
”Sinonim cu Nucetul este Cozia: celebra mănăstire întemeiată de Mircea cel Bătrân, ce se chema la început ”Nucet”, dar deja în actul de la 1387 dat de ctitorul ei, figurează actualul nume – Cozia a cărui temă este Turca: KOZ//NUCA. Nu este vorba însă de un cuvant turcesc propriu zis (adică osmanliu), fiindcă pe la sfarsitul sec. XIV nu puteau exista în limba noastră astfel de elemente lexicale, ci de unul peceneg sau cuman.”

Toponimul dacic Arutela -după unii reflectând numele antic al Oltului, Alutus- aflată în vecinătatea Mănăstirii Cozia (Nucet)- ar putea în realitate să însemne tot ”nucet”, provenind din PIE ar-3 ”nut” (Pokorny), cf. v.gr.  árüa `walnuts’ (din lexiconul lui Hesychius), alb. árrë ”walnut”, lit. ríešutas, rus  оре́х.

Sinonimia Cozia-Nucet este întâlnită și în denumirea Dealului Cozia de lângă Deva, despre care am mai vorbit aici. Pe Harta Josephină a Transilvaniei măgura apare ca Nucet (”Notietu”), ca și pe unele hărți recente, iar Cozia este doar satul de la poalele ei; azi denumirea uzuală a dealului este Cozia. Prezența istorică a unei populații turcice în zonă este dovedită și de toponimul Orman.

Anunțuri

3 comentarii »

 1. arratuer, -ori, m. 5. (prob.) sleuth, tracker pag.19: https://jlu.wbtrain.com/sumtotal/language/DLI%20basic%20courses/Albanian/Albanian-English%20Dictionary.pdf

  Nu cred că-i legat etimologic de fr.rout sau rom. rută, dar Arutela ar putea semnifica drum ascendent conform rad. *er- (eng.arise, alb. rrit)

  *Cred că cea mai simplă explicație ar fi să avem o formă prefixată *A-ru(p)tela = Arutela conform fr. rute (vechi fr. route):
  ” route (n.) early 13c., from Old French rute „road, way, path” (12c.), from Latin rupta (via) „(a road) opened by force,” from rupta, fem. past participle of rumpere „to break” (see rupture (n.)). Sense of „fixed or regular course for carrying things” (as in mail route) is 1792, an extension of the meaning „customary path of animals” (early 15c.). ”
  http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=rout

  Probabil chiar un toponim descriptiv al defileului!

  Comentariu de Sorin5780 — Mai 11, 2017 @ 4:26 pm | Răspunde

 2. Nucet are legatura cu nucile (nucis in latina) si desemna o padure salbatica/livada de nuci, nucetum in latina. La Alutus conform lui Tomaschek i se mai spunea si Aluta care in latina desemna piele. Este posibil ca romanii sa fi adaptat denumirea dacica Allutua /Olt la latina. Mai avem si orasul roman Altinum intre Verona si Aquileia, care a dat romanescul Oltina scris in documentele mai vechi cu Holtina si care este considerat, de asemenea, ca fiind o posibila etimologie a Oltului.
  In apropiere de Targoviste se afla Manastirea Nucet. Referitor la etimologia Cozia pe langa cel cuman mentionat, mai sunt cateva opinii: de la slavonul (sarbescul) koza care inseamna capra sau o denumire dacica avand legatura azizi. In Banat a existat o dava dacica Aigizidava/ Aizizidava iar Vasile Parvan considera ca aizizi insemna capra (posibil salbatica). Daca avem in vedere faptul ca zona respectiva apare si sub forma Alutania de unde probabil si denumirea zonei de Oltenia.

  Comentariu de surena — Iulie 21, 2017 @ 9:00 am | Răspunde

 3. Am găsit în Dacoromania (anul III) un ”coz de ghindă” (=hoț de ghindă).

  prima intrare> https://www.google.ro/search?rlz=1C1CHBD_jaRO746RO746&ei=E4A2WvibPIvEwQLd3r-QAg&q=Dacoromania+%28anul+III%29+pdf&oq=Dacoromania+%28anul+III%29+pdf&gs_l=psy-ab.3…1215.1926.0.2069.4.4.0.0.0.0.139.516.0j4.4.0….0…1.1.64.psy-ab..0.2.264…35i39k1j33i160k1.0.SsKOS2W0ZZA

  Vezi și sb.bar = ”care se rostește de ciobanii când vreau ca oile să stea nemișcată la muls”. Tot acolo, Densușianu crede că-i prescurtare din baran (miel); vezi bâr.
  Nu-l conectează cu BAR2 (vezi articolul), însă, pe aceeași pagină amintește de un tipar mental: rom.stare (avere) conectat dpdv etimologic cu rus.stati (stand) – statoku (vită mare; slovac.statek,v.pol.statek),
  sb.bice (condition, apartment, beings, assets, vezi rom. bică și tărăbig), germ.wohlstand (avere).
  https://hroderic.wordpress.com/2014/07/21/bar/
  Aș adăuga aici reg.stoacă (posibil un augm.), alb.gjedh (vite) după cum îl tălmăcea Vl.Orel (*sed- stand) și altele: germ.stute (iapă), germ.Schaf /eng. sheep (*skap- standing up) coradical cu paralele sale iranice și al nostru cioban.

  În albaneză: ”bari” (cioban), berr (un plural din *barwa- oaie, capră), barukë (lână) sau reg.borcă (fustă de lână), baracul nostru, baran, bărăniță, bârâiec și altele. Acum avem și acest bar (ceas, săceas), probabil luat din Timoc.
  Eu aș extinde fam.asta lexicală spre alb.mbarë (”favourably, felicitously, propitiously”, ”right, good, favorable”), gr.pheristo, arom. îmbară, rom. băriu (Cigmău: ,,mai bări” – mai grozav, şi mai şi) sau rom.bord, -an.

  Între îndemnul acela arhaic bar (săceas) și barul nostru este o difrență subtilă..sugerează ceva sigur, iar siguranță consta într-o ”Fere” montană, o fortăreață în antichitate sau tărie în general…nu o ”casă”.
  Deci Zurobara ar putea indica exact ceea ce sugerau unii, a stronghold. Baracă/baractcă și eng.barn sunt coradicale cu siguranță. Vezi mai jos!

  *bʰar- (“log, board, plank” < Old Frankish *bara (“bar, beam, barrier, fence” – Proto-Germanic *barō “beam, bar, barrier”), fr.barre, -er, Latin forus (“gangway, plank”), Russian забо́р (zabór, “fencing, paling, fence”), Ancient Greek φάρος (pháros, “piece of land, furrow, marker, beacon, lighthouse”).
  *bʰar(s) (“spike“) – sl.bor (pine), brad/bredh, alb.bar (iarbă, medicinale), gr.pharmakon, bărăgan (?), etc, etc..
  *bʰerǵʰ- “high, tall”

  Comentariu de Sorin5780 — Decembrie 17, 2017 @ 3:47 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: