Istoriile lui Roderick

septembrie 21, 2017

Coada șoricelului?

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 5:45 pm

Mi-e încă greu să pricep de ce această plantă atât de comună poartă acest nume. Orice parte a plantei (Achillea millefolium) aș vizualiza, nu prea seamănă cu o coadă de șoarece, dacă e vorba de șoarecele obișnuit, de casă, Mus musculus. Interesant e că în alte limbi aceeași plantă e ”coada mâței” (în spaniolă ”rabo de gato”), ceea ce pare mai aproape de înfățișarea ei.

Am putea să ne gândim la alt șoarece, unul cu coada stufoasă. Poate vreun pârș (cf. ”șoarece-alunar”, specia Muscardinus avellanarius). O coadă foarte interesantă, cu pămătuf în vârf, au două specii de jerboa (Dipus sagitta și Stylodipus telum); rozătoarele, întâlnite în prezent în Ucraina, ar fi putut foarte bine să existe până nu demult și în Moldova ori în zona de stepă a României.

Diminutivul șoricel ar putea să indice faptul că e vorba de o altă specie, mai mică decât șoarecele obișnuit. N-am găsit însă niciun rozător de la noi mai mic decât un șoarece și care să aibă și coada stufoasă ori cu smoc în vârf. Șoarecele pitic, Micromys minutus, are o coadă ca toți șoarecii. P.d.a.p., s-ar putea ca diminutivarea să nu fie relevantă, întrucât o altă denumire a plantei este ”coada-hârțului” (reg. bănățean hârț- șoarece, guzgan, șobolan, din magh. heréc).

O altă posibilitate (infirmată întrucâtva de existența sinonimului ”coada-hârțului”) este ca șoricelul să reprezinte de fapt o confuzie. Coada-șoricelului se mai numește sorocină; e posibilă oare o confuzie între un cuvânt din familia lui soroc și unul din familia lui șoarece?
Sorocină e un foarte probabil derivat al lui soroc, care în acest caz ar putea avea înțelesul specific de menstruație; planta este hemostatică și analgezică, fiind folosită tradițional în tratarea ”problemelor feminine” (v. aici).

Șoricel ar putea fi și o boală pe care o tratează (??) planta, rămânând de analizat această posibilitate:

ȘORICÉL, șoricei, s. m. 1. Diminutiv al lui șoarece; șoricuț. 2. (Pop.) Boală a vitelor care se manifestă prin umflături mari sub piele. – Șoarece + suf. -el.” (dexonline.ro, DEX 98)

Coada-șoricelului -interesant- este și un repelent folosit pe alocuri împotriva șoarecilor (căutați cu google rețeta ”Yarrow Mouse Repellent” :) ).

*

O plantă de origine americană, Erigeron canadensis,  (engl. horseweed, fleabane, coltstail, marestail, rom. bătrâniș), des întâlnită azi la noi, poartă și nume ca steluța-șoricelului și șoricel.

bătrâníș sm [At: PANȚU, Pl. / E: bătrân + –] Plantă erbacee din familia compozitelor, cu frunze lanceolate și flori albastre sau liliachii, cultivată ca plantă ornamentală Si: (reg) buruiană-de-dalac, coada-vacii, coada-lupului, cruguliță, măturică, spirince, steluță, steluța-șoricelului, struța-mirelui, șoricel (Erigeron canadensis).” (dexonline.ro, MDA 2010)

Între alte utilizări terapeutice ale plantei a existat -nu știu dacă și la noi- aceea împotriva durerilor menstruale (un punct comun cu coada-șoricelului; v. https://bodygeek.ro/coada-lupului-conyza-canadensis-planta-medicinala).

Numele de steluța-șoricelului nu pare să fie legat de anatomia animalului (desigur, nu e un caz singular; cf. strugurii-ursului, mărul-lupului ș.a.). Mai există o ”steluța-fetei” (Stellaria media, răcovină; cf. poate unei denumiri spaniole, ”la dama”).

Mi-a mai atras atenția denumirea de ”măturică”; dacă am fi moștenit lat. syrus, syrī  ”a broom, besom” (latinlexicon.org), *suricel ar putea însemna chiar ”măturică”, o sinonimie perfectă. Iar *suricel ar fi ușor de confundat cu ”șoricel”.

Una din denumirile acestei buruieni emigrate la noi apare cu etimologie necunoscută în dicționarul lui Al. Ciorănescu:

spirínce s. f. – Plantă (Erigeron canadiense). Origine necunoscută.” (dexonline.ro, DER)

Oarecum similar cu magh. seprence, numele aceleiași plante, care ar putea fi împrumutat din română sau dintr-o sursă comună.
Ar putea fi legat de spirală (cf. lat. spīra, gr. σπεῖρα, PIE sper-3 ”to turn, wind”), ținând cont de dispunerea frunzelor pe tulpină:
”They grow in an alternate spiral up the stem and the lower ones wither early.” (https://en.wikipedia.org/wiki/Erigeron_canadensis)

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: