Istoriile lui Roderick

septembrie 29, 2020

Gogorița

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 2:33 pm

gogoriță sf [At: CARAGIALE, T. I, 188 / Pl: ~țe / E: ns cf gogă1] (Mun1 Ființă imaginară cu care se sperie copiii. 2 (Lpl) Babe urâte Cf mama-pădurii. 3 (Fig) Fantomă. 4 (Fig) Amenințare mincinoasă, neîntemeiată.” (”Micul Dicționar Academic” (2002), dexonline.ro)

Cuvântul are și un alt înțeles, precizat în lucrarea ”Mitologie română: dicționar”, a lui Ion Ghinoiu.

În cadrul unui ceremonial tradițional atestat în sudul jud. Argeș, care avea loc între Ajunul Bobotezei și Sf. Ion, doi flăcăi se travesteau în ”mireasă” -numită Boură- și ”mire”-numit Gogoriță. Ambii purtau măști taurine, cu coarne (Boura chiar un craniu de bou). Gogorița avea și dinți ascuțiți, masca ei făcând ”corp comun cu o căciulă mițoasă care avea scoase, în părți, două coarne de taur, iar în vârf o coadă de vulpe” (o reminiscență a căciulii trace din piele de vulpe, ”alopekis”?). În zorii zilei de Bobotează, Gogorița o ”gonea” pe Boură (”a goni” având în graiul local sensul cunoscut de împerechere a vitelor); actul era -desigur- simulat.

Cred că în ”gogoriță” ar putea deriva dintr-un vechi nume al taurului, din care -din păcate- nu reușesc decât să identific vag o rădăcină go- (prima silabă? a doua? ambele?). Probabil din PIE  gʷou-  ”cattle”, cf. sanscr.  gáuḥ ”bou” (tot aici să fie încadrabil și gaurul, bovidul sălbatic indian?), avest. gāu- ”bou”, sl. *govędo, let. gùovs, engl. cow ”vacă”. Ar fi posibilă (?) și o conexiune cu ”a goni”, gonitor (care este și un nume al constelației Taurul, cf. Micului Dicționar Academic).

Probabil că forma cuvântului ”gogoriță” este oricum contaminată.

După Hasdeu, în ”Originile păstoriei la români”, ”toate gințile indo-europeie au format numele de bou și de vacă după cele două onomatopee ale mugirii: gu și bu, astfel înse că o limbă având gu nu are pe bu, precum nici viceversa.” Dacii l-ar fi avut pe bu-, cf. denumirii plantei bu-dalla (limba-boului), același bu- fiind prezent și în b-rânză, ”un fonetism curat celtic”, zice Hasdeu, care afirmă că tracii sudici ar fi avut gu- în loc de bu-. cf. albanezului ka, articulat kau.

Alb. ka ”bou” ar proveni după alții din PIE  k̂er- ”corn” (Pokorny), ori *kes- ”to cut” (sensul originar al cuvântului fiind de ”castrat”, cf. V. Orel). Totuși opinia lui Hasdeu a fost împărtășită de unii lingviști. Pe seama rădăcinii gʷou-  ”cattle” a fost pus și alb. gjedh ”cattle, bovine”, cf. slav *govedo.

Rezumând, e posibil ca în ”gogoriță” să avem o rădăcină tracică (posibil dacică) *go-/*gu- ”bovid”. Faptul că dacii aveau bu- în loc de gu- nu este sigur; dar nici că toți tracii sudici aveau forma *gu- (existând cuvinte tracice atestate, ca ”bolinthos” ori ”bonasus”, desemnând specii de bovide sălbatice).

Un comentariu »

 1. Primele sensuri indică că gogoriță este o variantă stricată din gorgúnă (*gărgună), despre care am vorbit mai demult în legătură cu câteva coradicale: i gërgon ndienja (the spirit moves him), gërgullë- nightmare (rom.gorgună, foarte probabil derotacizat greșit) https://hroderic.wordpress.com/2013/02/16/gugani-si-golani/
  Cine știe dacă nu-i de fapt o formă cu metateză din *grāg- sau *grāw- cf. unei forme-zero din *gʷerH- “to raise one’s voice, lift up a cry; set up a clamour” (alb.vb.grah, grish), amestecat poate cu *ǵerh₂- *ǵṛh₂-(“get old”: γραῦς “old woman”, γέρων / oss. zærond ”bătrân”, zærwæ, “old age”).

  Vezi alb.grua, deși nu are sens ca soția să fie femeie bătrână, nici nu ne putem gândi la o femeie adultă (*grāwā) când vârsta măritișului era sub 20 de ani.
  Dacă nu-i un tipar după lat.(faiscan) ”socia” “girlfriend, companion” < *sekʷ- (“to follow”) https://en.wiktionary.org/wiki/grua#Etymology
  cu siguranță este cf. spōnsa din spondeō, spondēre (“vow, pledge”), adică să fie coradical cu vb.grish (I invite, call, welcome).
  Ideea îmi venise citind într-un din cele două cărți pe care le mai frunzărească uneori și sensul de logodnă / mireasă provenea din verbul pentru pețire (marriage brokerage).

  Probabil și Gogoriță de mai sus este un *gorgonitar ”gonitor” (a gorgoni ”a alunga, a da drumul cuiva”). Cu siguranță se confundă două noțiuni.
  Curioasă este și terminația, căci de obicei -iță este sufix moțional, iar -ă / -ë apare foarte rar la cuvintele de gen masculin.
  Alb.ngah (to run, drive, go)

  Mă gândeam și la un cordical al alb.ngroh ”to warm, heat” (*engrāja, PIE *gʷʰer- “warm, hot”) considerând perioada aleasă pentru sărbătoarea asta a păstorilor/văcarilor, adica ”pura/poră” (MDA2 2010) și probabil sensul acelui gogoriță de …”excitat, surescitat”. :)
  Nu degeaba au ales Boura ca nume pentru femela de bour (var.buor, buar, Alb.buall), animalul (bushtër, bush) având o simbolistică specială în Kosova, dar și-n jocul de Boriță, foarte probabil o trimitere tot la animalul ăsta.

  Probabil și gogoriță are sens prin mugetul strident al acestui animal (bushtër) și mai puțin prin estru. Posibil ca tradiția asta să fi rămas de la dacii cu multe vite și cușmă dep este Dunăre, pe care-i creștinează Niceta de Remesiana.
  https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/sfantul-niceta-de-remesiana-apostolul-daco-romanilor-42891.html

  PS: cred că gërgon se mai traduce ”sends/trimite”, iar gogoriță poate proveni și din rad. *gow- ”to shout” (v.ind. gavate`to sound', Sl. *govorъ, *govorī́tī), deci n-ar mai fi o reduplicare, ci o asimilare a lui /v/ din *gavar-

  Comentariu de Sorin5780 — septembrie 29, 2020 @ 4:55 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: