Istoriile lui Roderick

April 16, 2021

Jugărel

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 11:47 pm

jugărel sm [At: PANȚU, PL. / Pl: ~ei / E: jug + -ărel] (Bot; reg) Dumbeț (Teucrium chamaedrys).” (”Micul dicționar academic”(2010), dexonline.ro)

Frunzele plantei au un aspect caracteristic, care îi dă și denumirea științifică a speciei:

” L’epiteto specifico (chamaedrys) deriva da due parole greche: “chamai” (= sul terreno, nano, strisciante) e “drys” (= quercia, albero) che insieme indicano una quercia nana, o qualche altra pianta bassa con foglie simili a quelle della quercia. ” (https://it.wikipedia.org/wiki/Teucrium_chamaedrys)

Exact acest sens de ”stejărel” îl are și rom. dumbeț (cf. slav -rus, bg., ceh ș.a. – dub ”stejar”, dumbravă), ca și denumirea plantei în franceză: petit-chêne, chênette.

(foto: Wikimedia Commons)

Ar fi de așteptat, deci, ca jugărel să provină dintr-un *jugar = stejar, cuvânt pe care însă nu l-am găsit. La rândul lui, acest *jugar ar părea un derivat din ”jug” (dicționarele îi atribuie această calitate lui ”jugastru” – v. și hroderic.wordpress.com/2013/06/16/jugastru).

Jugurile se fac și din lemn de stejar, fără să fie neapărat o esență preferată decât în cazul unui anume sens al lui ”jug”: ”(Înv; la pescuit, mpl) Grinzi de stejar pe care se pune coșul de la gardul cu leasă pentru ca acesta să poată fî urcat și coborât. ” ( ”Micul dicționar academic”(2010), dexonline.ro)

Un derivat interesant al lui ”jug” este

JUGĂRÍT s. n. (În trecut) Taxă care se plătea pentru un car de lemne cărate din pădure. Peste cîțiva ani pot s-ajung… să strîng un știubei plin de galbeni, ca părintele Chirilaș, de la jugărit. CREANGĂ, A. 121. Cine are trebuință de… nuiele plătește jugăritul. I. IONESCU, D. 432. ♦ Loc la ieșirea din pădure, unde se plătea această taxă.” (”Dicționarul limbii romîne literare contemporane”, dexonline.ro)

Arom. giugaru = vătrai nu pare legat semantic de ”jugărel”.

O derivare a lui ”jugărel” din PIE aig-2 ”oak” mi se pare prea fantezistă, deși posibilă ca exercițiu de imaginație.

***

În ”Dicționarul de sinonime” al lui M. Și L. Seche, jugărel are și sinonimul șugărel, ceea ce ar însemna că unul din cuvinte este o formă coruptă:

DUMBEȚ s. (BOT.; Teucrium chamaedrys) (reg.) jugărel, jugăreț, sclipeț, spulberătură, șugărel.” (cf. dexonline.ro)

Pentru Al. Ciorănescu, însă, în ”Dicționarul etimologic român”, cele două sunt cuvinte și specii botanice diferite, chiar dacă au același gen, Teucrium. Pe ”jugărel” (Teucrium chamaedrys) îl derivă din ”jug”, iar pe ”șugărel” (Teucrium montanum) din ”șugar”:

șugar (-ră), adj. – (Trans.) Zvelt, suplu. Mag. sugár (Cihac, II, 528). – Der. șugărel, s. m. (plantă, Teucrium montanum).” (dexonline.ro)

Aceeași derivare apare la Șăineanu și Scriban:

șugărél m., pl.  (cp. cu șugar și cu ung. sugár, rază, pin aluziune la ramurĭ). Trans. (?). O plantă labiată subfrutescentă care crește pintre stîncĭ culcată pe pămînt și ramificată (teucrium montanum).” (Scriban, dexonline.ro)

Aș menționa însă și

șugă sf [At: TDRG / Pl: ? / E: bg шуга, srb šuga „scabie”] 1 (Reg) Boală a oilor nedefinită mai îndeaproape. 2 (Reg; îe) A se ține ~ (de cineva) A se ține scai (de cineva). 3 (Reg; adesea întărit prin „rea”) Belea (1). 4 (Mun; fig) Grup de copii nebunatici.” ( ”Micul dicționar academic”(2010), dexonline.ro)

Fiind vorba de o plantă medicinală, e posibil ca ”șugă”, ori sintagma ”șugă rea” să fi dat ”șugărel”.

Să notăm aici, în legătură cu ”șuga rea”, PIE *seug ”sad, grievous; ill” (Pokorny), originea engl. sick, nefiind exclusă o conexiune.

Pentru ”jugărel”, atrage atenția și lat. ajuga (=abiga), care -cf. dicționarului lui Lewis și Short- denumește tot o specie de Teucrium, anume Teucrium iva (Linne), care azi e încadrată în alt gen, ca Ajuga iva (v. https://species.wikimedia.org/wiki/Ajuga_iva).

După unii, lat. ajuga este o eroare de copist (v. https://en.wiktionary.org/wiki/Ajuga). Rom. jugărel ar putea însă constitui o probă pentru existența lui ”ajuga”.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: