Istoriile lui Roderick

June 8, 2021

Porumbel gagiu

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 8:29 am

În limbajul columbofililor, se pare că ”gagiu” înseamnă dungat (vezi https://www.sunphoto.ro/raresvirje/Zburator_dungat_-gagiu-_romanesc, http://www.acka.ro/zburatordungat.html)

Porumbeĭ gagiĭ pe năutiŭ, un fel de porumbeĭ cu pene auriĭ cu chenare închise la aripĭ și la coadă.” -menționează A. Scriban în dicționarul său.

M-am gândit și la eventualitatea ca ”gagiu” să fie de fapt un adjectiv coloristic; faptul însă ar fi infirmat de denumirile varietăților rasei:  ”Dungat pe rosu (rosu spre maroniu); Dungat pe nautiu [varietatea menționată de Scriban]; Dungat pe ciocolatiu; Dungat pe sein; Dungat pe galben topit; Dungat pe bragagiu; Dungat pe albastru (cu dangalele nautii); Dungat pe albastru (cu dangalele negre)” ( http://www.acka.ro/zburatordungat.html)

Acest ”gagiu”=dungat pare să nu aibă legătură cu ”gagiu”=non-țigan, din punctul de vedere al țiganilor. Totuși, cf. N.N. Constantinescu, care leagă ”gagiu” de tc. aghadjik „domnișor”, cred că e posibil ca porumbelul ”gagiu” să fi fost un ”porumbel îmbrăcat în haine de vază”. ”Chenarele” pe care porumbelul le poartă la aripi și coadă pot corespunde unor broderii cusute pe marginea hainelor (cuvântul este tot un împrumut din turcă, kenar).

gagíu (gagíi), s. m. – 1. (Arg.) Stăpîn, domn. – 2. (Arg.) Iubit. Țig. gağo, gaği „român” (Bogrea, Dacor., II, 441; Graur 152; Juilland 164). – Der. gagică, s. f. (Arg., iubită, amantă).” (Al. Ciorănescu, ”Dicționar etimologic român”, dexonline.ro)

P.d.a.p., gagiu- dungat ar putea fi legat de ”a găji/gâji”

gâji vi [At: VÂRCOL, M. 86 / Pzi: ~jesc / E: bg газъ] (Reg) 1 (Pbl) A deschide drum prin noroi sau zăpadă. 2 A se da la o parte, a face loc, când e mult prea multă lume adunată.” (”Micul dicționar academic” (2010), dexonline.ro)

”găjí (-jésc, -ít), vb. – A deschide drum. Sl. gaziti (DAR). În Olt., rar.” (Al. Ciorănescu, ”Dicționar etimologic român”, dexonline.ro)

Semantica ar fi aceea a lui cărărat: ”D. pielea unor animale și îndeosebi despre cal) Dungat.” (”Micul dicționar academic” (2010), dexonline.ro)

În acest caz, probabil că a existat un *gajiu ”dungat”, contaminat apoi cu ”gagiu”. O explicație posibilă, dar cuvântul rămâne obscur.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: