Istoriile lui Roderick

August 6, 2021

Cât de sus zburau săgețile geților ?

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 5:56 am

aceşti traci, când tună şi fulgeră, trag cu săgeţi în sus contra cerului, ameninţând pe zeu, căci cred că nu este alt zeu decât al lor”  (Herodot, Istorii IV; trad. Ion I. Russu)

Semnificația acestui ritual getic rămâne deocamdată neclară.

Aș vrea să pot răspunde însă la o întrebare mai simplă, cea din titlu. Aveau săgețile vreo șansă de a ajunge în nori?

Să presupunem că o săgeată este trasă vertical dintr-un punct de la sol (de fapt un pic deasupra solului, depinde cât de înalt este arcașul). Energia cinetică a săgeții care pleacă din arc este egală cu energia potențială pe care o are săgeata la înălțimea maximă: (m*v^2)/2 = m*g*h, unde m=masa săgeții, v=viteza ei când pleacă din arc, g=accelerația gravitațională (g = 9,81 m/s^2), h= înălțimea maximă atinsă.

Așadar h = v^2 / (2*g). Problema este că nu îl prea știm pe v.

Pe site-ul https://www.soarvalleyarchers.com/faqs/how-fast-can-an-arrow-travel/ , pentru un arc recurbat simplu, se dă o valoare maximă a vitezei de ”225 feet per second”, adică 68,58 m/s (la arcul compozit viteza săgeții e mai mare). Este însă vorba de un arc modern, nu unul de pe vremea geților.

Introducând în formulă o valoare a vitezei de 68 m/s, s-ar obține o înălțime aproximativă de 235 m.

Pe site-ul https://www.thebodytraining.com/how-high-can-you-shoot-an-arrow/ s-a calculat o valoare de 470m la o viteză inițală a săgeții de 96 m/s (pentru un arc compozit de 30 de kg !).

Cam la ce înălțime față de sol se află norii de furtună ?

”The cumulonimbus base may extend several kilometres across and occupy low to middle altitudes – formed at altitude from approximately 200 to 4,000 m (700 to 10,000 ft). ” (https://en.wikipedia.org/wiki/Cumulonimbus_cloud)

E posibil deci ca săgeata trasă de arcul unui get să fi ajuns chiar în nori, deși, probabil, asta nu se întâmpla prea des. Poate că săgeata cu vârf metalic -fie că ajungea la baza norului, fie că nu- declanșa un fulger, deci un răspuns al zeului. Iată, deci, o formă de dialog.

4 Comments »

 1. Felicitări

  Comment by dininimapentrutine — August 6, 2021 @ 6:37 am | Reply

  • Mulțumesc. E doar fizica din școala generală (nici măcar liceu…) :)

   Comment by Roderick — August 6, 2021 @ 7:27 am | Reply

 2. Reblogged this on Al Phagora.

  Comment by Nautilus — August 7, 2021 @ 9:37 am | Reply

 3. Interesant blog, tocmai l-am gasit si eu. Felicitari!

  ce vreau sa semnalez la articolul asta e ca mai sunt factori de luat in calcul. In primul rand vantul, care putem presupune ca e prezent pe langa furtuna si care afecteaza negativ viteza, posibil mai mult decat gravitatia, apoi frececarea cu aerul, si ea importanta, mai ales daca aveau pene la sageti.

  Mai sunt si altele. Ai calculat dupa formula aia, dar poate dacii preferau sageti mai mar, mai grele, sau aveau arcuri mai slabe… In articolul postat de tine se face referinta la arcul recurbat, depre care nu cred sa avem dovezi ca era folosit de daci sau geti (posibil sa ma insel), stiu ca de obicei recurbatele erau favorizate de popoarele nomade, de obicei.

  Sigur, daca se tragea de pe vreun munte sacru, se mai schimba datele. Dar tot mi se pare improbabil, suna a dialog foarte scurt. Din ce fizica intuiesc eu pare un fel de ruleta ruseasca avant-la-lettre cu trasnetul.

  Comment by Bogdan — October 5, 2021 @ 2:41 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: