Istoriile lui Roderick

December 8, 2022

Cârcușă

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 9:29 pm

cârcúșă sf [At: BĂCESCU, P. 23 / Pl: ~șe / E: nct] (Iht) Moioagă.” (”Micul dicționar academic”(2010), dexonline.ro)

Moaiaga este fie specia Barbatula barbatula (grindel, molan), fie Barbus petenyi (mreană vânătă). Ambii pești trăiesc pe fundul râurilor limpezi, la deal și la munte, au ”mustăți” și corpul acoperit cu un strat de mucus.

Grindelul (în engleză ”stone loach”) preferă apele cu fund pietros sau cu prundiș. E posibil ca acest ”cârcușă” (cf. pietruș, pietroșel) să fie derivat dintr-un cuvânt dispărut însemnând piatră sau prundiș (*cârc-), înrudit cumva cu gr. κρόκη ”pietricică rotunjită de pe malul mării” (PIE *k'[o]rk-, *k’rok- ”pietriș”; v.ind. śarkara- ”pebble, gravel, ground or candied sugar”); în acest caz, cuvântul provine dintr-o limbă centum.

E posibil ca aceeași rădăcină să fie prezentă în

corcotắu sm [At: BĂCESCU, P. 183 / Pl: ~ắi / E: nct] Pește nedefinit mai îndeaproape.” (”Micul dicționar academic”(2010), dexonline.ro)

O legătură cu cârcean, cârcioabă ”căpușă” mi se pare improbabilă (în ceea ce le privește, mi se pare plauzibilă originea în PIE  *kark- ”crab, rac”; lit. érkė “păduche de oaie, căpușă” ori slavul rac ar putea proveni și ele din această rădăcină, însă -după Vasmer- nu se explică satisfăcător absența k-ului inițial).

Din câte știu, niciunul din cei doi pești nu scoate sunete; însă pentru ”cârcușă” și ”corcotău” e posibilă, cred, și o origine onomatopeică, legată de locurile din râu preferate de pești:

corcoáie sf [At: H IX, 3 / E: corcai] Loc unde apa unui râu face un zgomot puternic.” (”Micul dicționar academic”(2010), dexonline.ro)

corcăí vi [At: H IX, 3 / V: ~coi / Pzi: ~esc și corcăi / E: fo] 1 (D. apa care fierbe) A clocoti. 2 (D. apa care curge printre stânci) A susura.” (”Micul dicționar academic”(2010), dexonline.ro)

2 Comments »

 1. Nu-i neapărat nevoie să provină dintr-o limbă kentum. În albaneză apare acea excepție, IE *k’r către PAlb. kr (și *k’l către *kl), despre care am presupus c-ar fi existat și-n dacă. Asta ar însemna că un mai vechi *crâcușă/*crăcușă se transformă în acest cârcușă, iar *ă sau *â să fie un alofon pentru o vocală (a, o sau e, i). Radicalul acesta a mai fost discutat în trecut sub alt articol, iar în același timp sunt curios dacă -uș este un sufix dacic și ce rol ar avea aici. Nu știu dacă e diminutival. Presupun că nu.

  Moioágă/moioácă este un sinonim pentru calificativul ”vânătă”? Să fie legat de adj.latin mulleus cf.rad. mel-6, melǝ- ”dark colour (black, dirty, etc.)”? https://en.wiktionary.org/wiki/mulleus
  https://dexonline.ro/definitie/moioag%C4%83

  Comment by Sorin — December 22, 2022 @ 12:22 pm | Reply

  • Posibil.

   În legătură cu PIE mel-6 m-am gândit mai demult la numele molanului (peștele, însă poate și vinul?) – https://hroderic.wordpress.com/2009/09/08/intre-galben-si-rosu/

   Cuvântul ”moioagă” apare în Maramureș, iar ”molan” -din câte îmi aduc aminte- în Muntenia. Probabil același pește și același radical mol-.

   În primul link pe care l-ai dat apare și o trimitere către lat. mullus ”mullet, barbel”, care ar proveni din gr. μύλλος
   ”1. A kind of fish brought salted from the Black Sea/ 2. A similar fish found in the Danube” (https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82#Ancient_Greek)

   Cu primul sens, gr. μύλλος este probabil o specie de chefal.
   Fiind vorba de un pește din zona Mării Negre sau Dunării, poate că la origine nici nu este un cuvânt grecesc (dealtfel are etimologie necunoscută), ci unul local, folosit de autohtonii traci sau geți. ”Molan” și ”moioagă” ar putea reprezenta moșteniri autohtone provenind din rădăcina acelui cuvânt.

   Comment by Roderick — December 22, 2022 @ 10:50 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: