Istoriile lui Roderick

Aprilie 24, 2016

Marcul Boilor

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 3:02 pm

O sărbătoare populară asociată Sf. Apostol și Evanghelist Marcu (25 Aprilie, dată fixă).

”În această zi boii erau lăsaţi să pască pe unde şi cât doreau, nu erau legaţi şi, în niciun caz, nu se înjugau la căruţă sau la plug (Banat, Bucovina).” (Ion Ghinoiu, http://www.e-calauza.ro)

După unele surse, Marcul Boilor coincide cu mai cunoscutul Paște al Cailor (http://infobrasov.net/marcul-boilor-sau-pastele-cailor/), acesta fiind însă mai des menționat în legătură cu Înălțarea Domnului (Ispasul).

Intrigă oarecum și numele sărbătorii; dacă ar fi o sărbătoare dedicată în mod special cailor, m-aș gândi la originea lui în PIE marko- ”horse” (după I.I. Russu, posibil reflectată în numele regelui get Thiamarkos și al localității dacice Marcodava). Totuși această origine a numelui sărbătorii nu poate fi complet respinsă.

Situarea calendaristică o apropie de semnul zodiacal al Taurului, mai probabil fiind deci să fie în legătură cu boii; la o lună după Buna Vestire (25 Martie) -sărbătoare corespunzând aprox. echinocțiului de primăvară (după cum Crăciunul este sărbătorit în vecinătatea solstițiului de iarnă)-, Marcul Boilor marchează de fapt începutul zodiei Taurului.

E puțin probabil în acest caz ca numele sărbătorii să fie arhaic. Doar o coincidență cu marhă ”vită” -cuv. împrumutat (”ung. marha, avere [în banĭ], vite; sîrb. mârha și mârva, vite, marfă; bg. dial. marva, rut. márha, și [după rom.] márfa, d. vgerm. mar[i]ha, cal, ngerm. mähre, mîrțoagă [V. mareșal]; celtic marka, irlandez mark, cal” -Scriban, dexonline.ro).

Din PIE mereĝ”edge, border” provin cuvinte care semnifică delimitarea spațială (lat. margo, proto-germ. *markō ”region, boundary” > engl. mark), nu temporală. PIE āmer-, āmōr ”day” ar corespunde semantic, dar trebuie mai multe dovezi pentru a susține un autohton *marc =zi.

Asocierea dintre Sf. Ap. Marcu și vite intrigă oarecum din punctul de vedere al simbolisticii creștine; în reprezentări Sf. Marcu apare în compania leului înaripat, alt evanghelist, Sf. Ap. Luca fiind cel însoțit de vițel (fiare care apar în vedenia proorocului Iezechiel; v. Iezechiel 1, 10).

1 comentariu »

 1. N.germ. mähre n-ar fi dat vreodată marfă/marhă (reg.mară) cu sensul său derogatoriu (a decrepit old horse), mai aproape de merșă, mârșă, unde cred că putem reconstrui un rad. *merk’. Alb.mërshë e un pic diferit față de termenii noștri păstorești.

  Aminteasc și de al nostru mârțână, dar am dat verbul albanez care explică și mărțișorul. Acel rad. nu explică miarță decât dacă am avea un sens pierdut pt.tarpanii medievali din provinciile noastre;
  avem merță, (măsură), dar parcă nu se potrivește semantic. https://dexonline.ro/definitie/merță
  Un derivat cu suf. -ină (related to) ar fi perfect normal în aceste condiții. Chestia e să găsim sensul primar al lui miarță în lexicul vechi.
  Aș vrea să fi păstrat ceva din semantismul vulgar al lat.merx și să fi confundat -ț cu un diminutiv.

  Avem oare un relict est germanic dela gepizi, goți prin acest marhă? Luându-mă doar după cuvânt, îmi imaginez că antichitatea târzie ar fi putut avea mari herghelii de cai sălbatici pe care triburile germanice să-i fi capturat și să-i comercializeze. Caii domesticiți erau prețioși pentru muncă și război, ba chiar selecționați în îmbunătățiți uneori cu acei cai sălbatici. Vezi eng.mare (iapă) din der.feminizat *marhijō (“female horse”).
  Un radical *marks ar fi devenit în albaneză marh.

  Caii pe care-i prindeau cu arcanul puteau constitui obiectul unui schimb în masă, de aici și sensul de obiect al comerțului. (tălăpanii noștri getici)

  Personal, așa cum am mai spus în trecut, cred că marcul de mai sus ar putea fi conectat cu hit. mark,(“to divide a sacrifice”) și mai ales lat.merx din *mer- to alot, sacrifice.
  Avem probabil merea (*mer-ja) din acela, iar marcul se putea traduce troc, sacrificiu sau comerț.

  Dacii puteau avea un sens cuprinzător de marfă din același rad. sau aproximativ la fel cu merx, dar la fel de bine puteau avea un *marc ca ”zi specială, dedicată” (‘allotted day’). Mă gândeam că, ținând cont și de faptul că aceste zile speciale aveau și interdicția de a munci, puteau lua sensul de liber.

  Comentariu de Sorin5780 — Decembrie 20, 2017 @ 12:24 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: