Istoriile lui Roderick

februarie 1, 2011

Judele

Filed under: Kogaionon,Traco-geto-dacii — Roderick @ 9:02 am

Încă o ipoteză „eretică”. Desigur, însă, ea nu mă face mai dubios decât până acum.

*

Este remarcabil faptul că dacii „tarabostes” sunt îmbrăcaţi, pe Columna traiană, ca preoţii lui Mithra. Organizarea statului dac a fost, probabil, hierocratică ( vezi şi aici ), liderul unei comunităţi fiind un preot tarabostes.

Nu e exclus ca acest preot să fi devenit judele românilor şi chiar să se fi numit astfel, ori cu un nume asemănător.

Rădăcina acestui nume poate fi PIE *g’hew- (*g’hōw-) „a turna, a oferi o libaţie” ( v. ind. juhóti „a sacrifica”, hótar- „depunător al unei jertfe”, avest. zaotar „preot” ).

Ne putem gândi şi la rădăcina *dyew- ( care în lat. a dat Juppiter ), posibil la originea rom. jupân ( „Diupaneus” ).

În această ipoteză, organizarea societăţii rurale româneşti descinde direct din cea dacică.

19 comentarii »

 1. Ar fi un fel de dublet al lui VĂTAF ( S.Paliga: vātes „prophet, seer” (a possible loan from Proto-Celtic *wātis, Gaulish ουατεις). A possible, but uncertain, cognate is Sanskrit api-vat- „to excite, awaken” ) iar etimologia Jiului ne dă și dovada existenței unei răd. pentru apă și implicit ..libația(DIEGYLIS numele unui rege caen).Asta dacă putem specula că face legătura asta precum spunea Pușcariu(?), poate chiar cu Gildava de pe Vistula sau Gilopara(?); eu îl văd ca moștenire latină, dar asta e părerea mea.
  Remarc aici și alternanța VODĂ și VĂTAȘ. Nici nu știu dacă le putem pune pe seama unei diglosii dialectale și nu ca moștenire slavă(vodă).
  Sorin Paliga avea dreptate cu acel Vetespios, doar că nu a continuat raționamentul său ca să acopere și BADE/badea. Doar el menționează că încă din antichitate erau două variante..VETESPIOS și BETESPIOS. Comunitățile pastorale l-au perpetuat pînă azi și nu cred că pînă la venirea slavilor l-ar fi pierdut.
  Curios cum se reinventează unele instituții!

  Comentariu de Ion Albu — februarie 1, 2011 @ 1:39 pm | Răspunde

 2. Nu ştiu dacă cineva a remarcat TAUROCTOMIA de pe coiful de la Coţofeneşti !?
  http://coifuri.blogspot.com/2007/10/blog-post_9341.html

  Comentariu de Giovanni il romeno — februarie 4, 2011 @ 10:08 pm | Răspunde

 3. Aici (http://www.scribd.com/doc/39525815/Mithra-in-Dacia) scrie că mitraismul a fost adus în Dacia de romani !? Păi dacă avem acest coif anterior cuceririi romane, nu cumva trebuie să facem alte ipoteze ?

  Comentariu de Giovanni il romeno — februarie 4, 2011 @ 10:15 pm | Răspunde

  • … scuzaţi-mă că sunt off-topic, dar mă interesează opinia d-voastră

   Comentariu de Giovanni il romeno — februarie 5, 2011 @ 12:19 am | Răspunde

  • În primul rând, scuzele de rigoare tuturor pentru lipsa mea de reacţie din ultima vreme. Voi încerca să răspund la comentarii … cândva.

   Indiferent de unde a pătruns cultul mithraic în Dacia, mi se pare sigur că el nu s-a înfiripat pe un teren gol ; desigur că el preia mentalităţi, concepţii religioase, ritualuri preexistente.

   Comentariu de Roderick — februarie 7, 2011 @ 6:46 pm | Răspunde

   • Eu nu exclud nici întâietatea carpato-dunărenilor în „lansarea” acestui cult. Pe coiful de la Coţofeneşti (sec. IV î.C.), se află o reprezentare tipică a mitraismului, numai că în loc de taur, se află un… berbec. Motivul sacrificiului animal, se găseşte şi la Cavalerul Trac (Cavalerii Danubieni ?), cu „variaţiile” : dragon, mistreţ. De remarcat reprezentarea unor animale „zodiacale”.

    Comentariu de Giovanni il romeno — februarie 8, 2011 @ 7:13 pm | Răspunde

 4. > De remarcat reprezentarea unor animale „zodiacale”.

  Te referi la zodiacul chinezesc? Acela are ca animale oaia (berbecul), dragonul, porcul (mistrețul).

  Comentariu de sabinus — februarie 9, 2011 @ 7:18 pm | Răspunde

  • Fiecare vede pe cer… ce recunoaşte. Cert este că cerul este „acelaşi” pentru toţi, în toate timpurile, diferite fiind… punctele de vedere. Eu cred că cineva ne-a transmis cunoştinţele despre stele şi eventual influenţa lor asupra noastră. Astfel, şi Zodiacurile, ca şi Religiile, pleacă de la CEVA, ce se „particularizează” pe parcurs.Scuze reînnoite pentru deviaţia de la topic ! :)

   Comentariu de Giovanni il romeno — februarie 9, 2011 @ 8:15 pm | Răspunde

   • P.S. Eu cred că DRACO este un DRAGON, ci nu un cap de LUP cu terminaţie de ŞARPE.

    Comentariu de Giovanni il romeno — februarie 9, 2011 @ 8:20 pm | Răspunde

   • Nu e clar dacă într-adevăr capul dragonului era de lup.

    Cred că asocierea dintre daci şi lupi a fost supralicitată.

    Comentariu de Roderick — februarie 16, 2011 @ 12:40 pm | Răspunde

 5. sunteti niste amatori

  Comentariu de mihai — mai 7, 2011 @ 1:14 pm | Răspunde

  • Mihai, în dreapta sus e scris cu majuscule un „AVERTISMENT” ; pentru cei ca tine şi nu numai.

   Comentariu de Roderick — mai 8, 2011 @ 4:51 pm | Răspunde

 6. IE*y[e]udh- „to fall upon, to attack, to shake”
  galezul udd(lord *i̯oudhi̯os)
  lat.iussus- commanded, ordered, having been ordered
  Putea da și un termen dacic de conducător militar, care să fie substituit de lat.iudex (ius-lege/ dico- zic). Mă întreb de ce n-am păstrat reg.jude(primar) în locul neologismului primar? Oare avem nevoie azi de un titlul care-și arogă întîietate într-o societate sau jude, om care vorbește în numele legii, după dreptate(ius, justus)? :)
  Sînt un pic ciudate derivatele urm. dar nu lipsite de sens: a judeci(vb.a elibera) și judecie(libertate), jude(om liber)

  Comentariu de sorin5780 — decembrie 13, 2012 @ 11:50 pm | Răspunde

 7. zătór (-oáre), s. n. – Țîță întărită a scroafei. – Var. zătorci, f. pl. Sb., cr. zatore (Miklosich, Slaw. Elem., 23; Cihac, II, 470). În Banat și Olt.
  IE *g’hew- (*g’hōw-) (cred că am mai produs odată radicalul și articolul ”Zât”)
  Nu există acest sens (mamelă) la sârbi sau croați.
  Ar mai fi și jubre (erupție, spuzeală; zgârbă, bubă, zgrăbunță, pușche), care, dacă nu e maghiar, trebuie conectat cu zâmbre(bubulițe la gură).
  http://dexonline.ro/lexem/z%C3%AEmbre/204944
  „A face zâmbre” (probabil se referea la bale odată). Originalul ar putea fi *zumre, de unde avem despicarea lui [m] în [mb]. A mai fost un caz de [b] infix între m și r (articolul despre țâmbră > *k’am- woolen shirt), deci s-ar putea să avem o nouă regulă fonetică.

  zoală, zoaie (ucr.zola- cenușă), zoli, zoarcă, zorcăi, zărăsti (a se rătăci).
  zolít adj. (d. zolesc 1). Bz. Mălaĭ zolit, mălaĭ amestecat cu apă (ironic despre o mămăligă nu destul de fĭartă)

  zătun,zătulă sunt slave, dar cine știe ce concurență aveau în dacică!

  Comentariu de Sorin5780 — aprilie 17, 2014 @ 12:07 pm | Răspunde

 8. Este oare posibil ca *diur să fie aceiași temă ca acest (pseudo-)slavic Daurentius, Dauritas? Cel puțin așa sugerează autorul primului link. Pentru mine, acest apelativ sau nume slavic (Dauritas) are o oarecare sonoritate baltică. Să fie acești antae parte a unei aristocrații de origine baltică sau germanică?

  http://www.academia.edu/1140859/The_Slavs_political_institutions_and_Byzantine_policies_ca_530-650_
  https://www.revolvy.com/topic/Daurentius&item_type=topic
  http://www.illinoismedieval.org/ems/VOL15/curta.html

  Doar goticul daur (eng.door) și vechiul prus. dauris am găsit, deci e posibil ca *dauritas să însemne un fel de curtean, ceva în sensul rom.vornic (sl.dvorniku) , deși nu rețin dacă acesta avea și atribuții militare.
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/d%CA%B0wer-

  Are un aspect vest baltic, cu siguranță. Același radical putea da un termen pentru forul conducător al sclavenilor și antior; dă termenul general lit. dvaras (proprietate), deci un der. din acesta ar putea fi logic, cu trimitere la NP Duras, Diurpaneu.
  https://en.wiktionary.org/wiki/durys#Lithuanian
  https://en.wiktionary.org/wiki/dvaras#Lithuanian

  Comentariu de Sorin5780 — iunie 7, 2017 @ 6:50 am | Răspunde

  • Diurpaneus, identificat fie cu Duras fie cu Decebalus, este cel care conduce atacul dacilor. Mă întrebam dacă nu o fi de fapt un titlu militar ( PIE dhour – to move quickly, to attack, cf starling.rinet.ru), un cap al armatei cum era lat. Imperator. Parcă galul Brennus nu era un nume, ci tot un titlu.

   Comentariu de Roderick — iunie 8, 2017 @ 2:32 pm | Răspunde

   • Și Diurpaneus și Decibalus/Decebalus apar de mai multe ori în onomastica tracică, dar numai al doilea are șansele cele mai mari să fie un apelativ cu sens militar, deși presupun că era ceva mai mult de atât. Adică era declarat omul providențial, atins de zei și poate chiar numit de zei/zeu.

    După cum s-a văzut, apare ca nume personal în Moesia Inferior (înainte de celebrul rege dac), probabil printre geto-dacii ”răpiți” din Muntenia și colonizați la sud de Dunăre, eveniment ce probabil înlesnește mai târziu ocuparea Munteniei de către Roxolani.

    Întrebarea este care era forma tracică a numelui Decebalus. Traducerea mea era ”fruntea (=alb.balli) dacilor”, cf. alb. ballë, dar nu se potrivesc declinările, nici nu apare geminata /ll/. https://sq.wiktionary.org/wiki/ball%C3%AB
    https://en.wiktionary.org/wiki/ball%C3%AB

    Gen.pl. (masc.) are altă terminație în albaneză decât în NP Dece-balus, deci poate că prima temă nu era la genitiv. Dacă ambele teme ar fi albanoide, var. Deci-balus ar fi gen.sg. (masc.), iar Dece-balus gen.sg. (fem.), dar e posibil ca *dece- să nu se traducă „dacilor”, ci să fie un simplu determinant adjectival. Poate conform cu Sb. дичан (dičan = onorabil) discutat mai demult (9), nu cu Decius, var. dial. pentru lat.decimus (al zecelea..fiu născut).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Decimia_(gens)
    https://hroderic.wordpress.com/2010/09/22/decaeneus/
    cred că-n latina clasică, Decaeneus se citea Decaineus.

    Comentariu de Sorin5780 — martie 30, 2019 @ 8:11 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: