Istoriile lui Roderick

April 15, 2014

Buhaș

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 9:10 pm

buháș, -i, (buhaz, bohaș, buhău), s.m. – (bot.) 1. Brad: „Bohaș o brad, tăt una vorbă e aceia; tare-i brad, tare-i bohaș, fără numai că bradu’ e mai bun, mai pestriț” (Papahagi 1925); „La munte, colibele se acoperă cu scoarță de buhaș ce se aduce din prăval (= vale, povârniș). Dacă păcurariul moare în munte, nu-l aduce în sat să-l îngroape, ci îl acoperă cu scoarță de buhaș și așa îl bagă în groapa lui gătită” (Bud 1908). Atestat în forma buhaci în zona Făgăraș, ca variantă pentru brad (Abies Alba) (Borza 1968). 2. Brad scurt, cu crengi întinse roată la pământ; jneapăn (Bilțiu 1996). „Brad pitic, împilat, jneapăn” (Precup 1926). – Sufixul (-aș) ar putea indica un diminutiv, iar cuvântul de bază ar putea fi *buhalău, ca der. din borhălău „copac sau brad mare„.” (DRAM, dexonline.ro)

Ținând cont de variantele buhaz, buhău, buhaci , sufixul -aș nu este diminutival (ca în ”armăsăraș”, ”ciobănaș”), ci adjectival (ca în ”cercetaș”, ”mărginaș”, ”fruntaș”).

Sensul de bază pare să fie de ”brad chircit”; conține probabil un radical *bug- (transformat în buh-), poate din PIE bheug-3, bheugh- ”to bow” (v.ind.  bhugná-ḥ ”îndoit”, bhogá- ”winding or curve, coil (of a serpent)”, irl. fid-bocc ”arc de lemn”, engl. bow).

O altă posibilitate este legătura dintre acest prezumtiv *bug- și bunget ”pădure foarte deasă, desiș”, cuvânt care a fost legat de alb. bunk, bungu ”stejar” (după V. Orel, cuvântul albanez este din PIE bheu- ”to be, to grow”). Sensul din română e destul de diferit, pentru că pădurea de stejar nu e niciodată deasă. Stejarul e un iubitor de lumină și nu își tolerează semenii care i-o răpesc; lasă destul loc liber în jurul lui. Codrii de stejar sunt împânziți de poieni și luminișuri. Dimpotrivă, pădurea de fag poate fi foarte întunecoasă (fagul e specie de umbră), într-atâta încât nu crește iarbă prin ea; fagii tineri pot forma desișuri greu de străbătut.

Rom. bunget ar putea reflecta deci PIE bhāgó-s ”fag”, ori chiar PIE *bheng’h/bhngh-fat, thick, dense” ( cf. v.ind.  bahú- `much, many, frequent, abundant’), cu o evoluție ”centum”.

E posibil ca și sensul de bază al lui buhaș să fi fost ”cu crengi multe, dese”. ”Buhos” și ”buhăit” se pot revendica din aceeași rădăcină *bheng’h .

 

70 Comments »

 1. Din PIE b(e)u-2, bh(e)ū̆- ”to swell, puff” (Pokorny) provin rus búchnutь, sloven buhnem , buhniti ”a se umfla”, cf. probabil rom. ”buhăi” (verb), ”buhos”.

  Pe tema asta a mai scris prolificul d. Sorin/Ioan Albu, la https://hroderic.wordpress.com/2011/08/27/daba/ (propune IE bed(h)- to swell și *būs- to swell, to stuff, care este chiar din b(e)u-2 al lui Pokorny)

  Comment by Roderick — April 15, 2014 @ 10:31 pm | Reply

 2. ”bugắt, (bughet, boghet), adv. – Destul, suficient, de ajuns: „Hori de-aieste sunt bugăte” (Calendar 1980: 54). – Et. nec. (MDA).” (DRAM, dexonline.ro)

  ”boghét, -étă adj. (d. boaghe, adică „cu fața bucălată, ca bufniței”, ca buhos, d. buhă). Mold. Cu capu gogoneț de multe pene orĭ bucălat, vorbind de găinĭ și cocoșĭ orĭ și de copiĭ: bată-l untu scurteĭ (numele vaciĭ) și oŭăle bogheteĭ și zama cucuĭeteĭ (găiniĭ cucuĭate)!” (Scriban, dexonline.ro)

  Comment by Roderick — April 15, 2014 @ 10:39 pm | Reply

 3. Dacă era fagul, s-ar fi păstrat un termen pe lângă bunget. Trebuie legat de adj.buged din acel radical *bhū- to be; to grow. Mai exact o subcategorie *bug-, *bung, pe lângă altele: *bu-ka- (bucurie) , bu-ro (alb.burre, rom.boreasă, borac- copil până în 2-3 ani), *bus (bosnat și cele cu forma *buh din slavă și dacică).

  Am dat acel exemplu albanez cu sensul „pădure deasă” din radicalul *tegu-, același caz și cu bunget
  (eng.thick http://www.etymonline.com/index.php?term=thick&allowed_in_frame=0
  alb.bung /bunk s-ar fi tradus ”tufar”
  În toate privințele, eng. thicket și rom. bunget sunt identice: BUNGÉT s. v. crâng, desiș, hățiș, piedicuță, stufăriș, tufăriș, tufiș. O pletoră de sensuri.

  Cred că pentru buhaș s-ar putea aplica *bheug- „a îndoi”. Evoluează semantic dela „îndoit” la flexibil, apoi mic și slab. (adj.bogărel)
  Influența slavei asupra lexicului nostru se remarcă și în alte părți. De exemplu „ în Munt. bogace, maĭ des bogacĭ n., pl. urĭ). Suc. Felie de mămăligă acoperită cu făină de grîŭ și coaptă. Trans. Lipie, pedea. – Și bohacĭ, pl. urĭ (Al.). ” IE *bhok- „foc, vatră” (alb.bukë ,rom.bucate)
  Pun pariu că e vorba de Moldova privind acest ”bohaci”,undeva în nord. La fel și cu bohaș, trebuie văzut unde circulă, dacă nu cumva s-a contaminat cu adj.buhos (zbârlit) cu referire la crengile sale.
  Influența slavilor se întinde și la împrumuturile turcești : http://dexonline.ro/lexem/bogaz/80080 „Azĭ în Olt buházurĭ, țărĭ depărtate pin poveștĭ”??
  M-am gândit și la posibilitatea să avem un compus similar etimologiei bradului, de „pom călător”. Mă gândesc la *bhegʷ- to run (a o zbughi).
  Făg. buhaci- brad (buhaci-fugaci :)

  Comment by Sorin5780 — April 15, 2014 @ 11:38 pm | Reply

  • Nu poate fi exclus nici bhāgó-s ”fag”. Din ea ar proveni, după Pokorny, și slavul boz (pe care l-am împrumutat) ”Sambucus ebulus, călin”.

   Comment by Roderick — April 16, 2014 @ 8:30 am | Reply

  • bungineală – ceaţă, pâclă
   ZBĂG s. n. (Bihor) Ceață

   Comment by Sorin5780 — April 18, 2014 @ 6:23 pm | Reply

 4. Încă o chestie; ”bungetul”=desișul se formează de obicei în urma tăieturilor.

  PIE bheg-, bheng- ”to break” (Pokorny), din care ar fi și rus buga ` flooded forest area ‘ . Dar cf. v.ind. bhaṅgá- m. `breaking, splitting, a break or breach’

  Comment by Roderick — April 16, 2014 @ 8:50 am | Reply

  • Cultural, ca tipologie de gândire și formare a cuvintelor, cred că avem mai multe în comun cu albanezii decât cu slavii. Bineînțeles că-s multe în comun și cu slavii. Înțeleg ce vrei să spui cu acel rus.buga coradical cu lat.paludis (mlaștină, pădure), dar trebuie delimitat de buhaș. Din câte știu brazii cresc la munte.
   Se poate să se formeze un desiș/hățiș și în urma tăierii, dar trebuie găsit verbul respectiv. S-ar putea ca adv.bugăt (var.boghet, -e) să păstreze o urmă din *bhag- ”to divide, to spare” BUGĂT adj., adv. v. destul, suficient.
   buhaș ar semnifica tăiat, deci scurt. O semantică aplicată cu numeroase alte rădăcini IE.

   Comment by Sorin5780 — April 16, 2014 @ 10:08 am | Reply

 5. În favoarea unui *bung= stejar ar sta un toponim. Pădurea Bunget, arie protejată în jud. Mehedinți, e pădure de stejar (Quercus robur) – http://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83durea_Bunget.
  Nu știu ce fel de pădure există în loc. Bungetu din Dâmbovița; presupun că tot stejar (dată fiind zona).

  Totuși nu e un argument suficient, trebuie analizate mai multe toponime pentru a vedea care a fost sensul de bază. Cele două de mai sus sunt în partea de sud (Oltenia-Muntenia) a României.

  Comment by Roderick — April 16, 2014 @ 12:20 pm | Reply

  • Iată un toponim interesant în legătura aia: Burila Mare. Cred că a fost numele unuia dintre Asănești.

   Comment by Sorin5780 — April 17, 2014 @ 2:44 pm | Reply

  • Alb. bung (sin.dushk) este din specia Quercus sessilis. Nu mă îndoiesc că Tracii aveau pentru fiecare specie de stejar de la noi un nume: Quercus robur, Quercus ilex (ceroaică), Quercus cerris (cer, foarte căutat ca lemn de foc), Quercus petraea (gorun > *gur, ”piatră, stâncă/munte?”).

   Dacă Pădurea Bunget este de ”Quercus robur” ar însemna că dac. *bung e puțin diferit la nordul Dunării față de Albania sau că era o denumire generală pt. speciile de stejar? Probabil stejar înlocuiește *bung.

   Bunget cuprinde cel puțin două derivate semantice, conform sensurilor sale (vezi mai sus).

   Comment by Sorin5780 — November 28, 2018 @ 9:06 pm | Reply

   • Alb. bung (sin.dushk)

    Am observat mai demult că albaneza metatezează /gn/ în /ng/ în cel puțin un cuvânt pe care-l știu eu. Nu cumva ”bung” era *bugnas/*buknas, coradical cu reg.bocnă (pământ ars), coradicale cu alb.bukure, bukurezë (licurici – rom.pucurici, contaminat cu purice), bukur (adj.”dim”/întunecos, cețos), bukë (pâine), buktar (bukëtar?) – rom.bucătar, bucate, boacăr (murdar), expr.într-un buc (foc), negru buciu, megl.buǧác (vatră) și altele, cf. *bhok(’)- ”flame, fire”?

    buhar adj. – 1. barren land. Bsh. Cf. bugar. 2. fireplace, firegrate, chimney.
    buceag = pământ negru din pădure.

    Am discutat mai demult despre culoarea scoarței de copac care dă numele copacului: Oset.bærz (mesteacăn) – Sl.*berza, Lit.béržas – Bârz (afl.al Nerei), poate Bârzava, sorkhdār (Persian: سرخدار, “the red tree”, Taxus baccāta). (https://en.wikipedia.org/wiki/Taxus_baccata#Taxonomy_and_naming)
    καλαμίν-δαρ „platan” (*dóru sn. „copac”) (https://hroderic.wordpress.com/2013/01/13/hrapa/)
    Gen.*dréws ar putea fi determinantul din top. Δρασιμαρκα (Drasimarca). Cf. Marcodava (Μαρκόδαυα) pentru Russu, care-l traduce „cal”, însă Duridanov cred că-i mai aproape de adevăr cu ”morass”. Am menționat acel mărculă din munții Banatului. (https://books.google.ro/books?id=p2ZsEAAAQBAJ&pg=PA111&lpg=PA111&dq=%CE%94%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1&source=bl&ots=bl76PI8T73&sig=ACfU3U0r7IQqwGW8GvKnU_EJGmMzDZ_pCg&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwiErtfmuc_3AhWzQvEDHQygB8sQ6AF6BAgCEAM#v=onepage&q=%CE%94%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1&f=false)

    καλαμίν- a mai fost discutat, dar îmi amintesc un reg.recent din Făgăraș carămi „cele două rude paralele de la scară, în care sunt băgați fușteii”(Viciu, glosar) cf. lat. calamus și arom.caramuză, ”oaie neagră de tot”, dacă acesta nu-i vreun turcesc kara (negru).
    Gr.kálamos putea intra în glosarul tracic, iar aceștia să-l folosească ca pe un derivat al lor descriind faptul că platanul este scorburos. Același radical (*ḱl̥h₂mos) cred c-a dat *salm- din Salmyris (gr.Halmyris), iar /s/ era o africată.

    Comment by Sorin — May 8, 2022 @ 8:37 am | Reply

 6. Arealul său: http://www.euforgen.org/fileadmin/www.euforgen.org/Documents/Maps/JPG/Abies_alba.jpg
  Nu văd ”albul”: http://www.monumentaltrees.com/en/photos-europeansilverfir/
  Abies Alba e în capul listei: http://ro.scribd.com/doc/168129606/Ghidul-plantelor-medicinale

  Hașcă e o denumire interesantă, poate are legătură cu adj.haică. Brădaică cred că circula tot prin Făgăraș pe undeva (suf. -aică), brădac (sufix -ac), brădan (brad stufos), cepi e bizar și ajungem la sinonimul BREAD, care e doar contaminat fonetic cu brad, dar avem o asociere cu sl.brez (mesteacănul, copacul alb) prin *bherg’- http://en.wiktionary.org/wiki/b%C4%93rzs

  Nu cred că trebuie să desconsiderăm posibilitatea de a avea și un termen dacic pentru ”abies alba” din radicalul respectiv. Măcar o parte din toponimele Breaza ar putea face aluzie la ”buhășet”. :)

  Nu cred foarte mult în următoarele, dar în cazul bradului pitic s-ar putea aplica: „Demiraj este cel care, în EtimAlb, pune în legătură cuvântul albanez derivat de la *bhēr(ə)ĝ, anume barth, bardhë (dintr-un proto-albanez direct *barĝ(ā)), cu numele bradului, care este bredh, rezultatul unei regularizări de la pluralul cu umlaut bredhī al vechiului singular etimologic *bradh, dintr-un proto-albanez *braĝ-. Este, bineînţeles, corespondentul cuvântului românesc de substrat brad, provenit şi el dintr-un daco-moesian *braz (din acelaşi i-ean *braĝ-), tot printr-o regularizare, de data aceasta analogică: fosta pereche sg.*braz/pl.brazi devine brad/brazi, după cad/cazi, rad/razi, ud/uzi, crud/cruzi etc.”
  http://soltdm.com/langmod/romana/etim/barza.htm

  Dacă brad e o regularizare, bread ce este? Și mesteacănul putea fi numit cumva ca în slavă. Am citit și o părere că stră-româna sau dialect tracic din Mold.ar fi influențat transformările slavei spre conseane deschise.
  Chiar și diversele toponime daco-dardanice cu tema *Berz- ar putea fi la origine, nu atât mesteacănul, cât acest brad stufos. Întinderea sa în antichitate putea fi mai mare în Balcani, spre Dardania.(Berzava).
  Apoi chiar aceste Berz ar putea fi reprodus *bârz- sau *bârz, cu o vocală neutră datorită plasării accentului pe sufix (cum se întâmplă în general).

  Comment by Sorin5780 — April 21, 2014 @ 12:57 pm | Reply

  • Brad, bread, brădoș, brădan și altele asemenea s-ar putea identifica cu radicalul *bher- to swell, mai exact o lărgire a acestuia cu ”-d”: http://en.wiktionary.org/wiki/briedis
   Ca să ne imaginăm o regularizare brad-brazi ( *bradz-*bradzi), ar fi trebuit să avem măcar o singură formă de singular, *braz/*bradz, dar nu avem. Prin urmare, s-ar putea impune reconsiderarea a tot ce știm sau presupunem despre etimologia lui brad și a celorlalte.
   Etimologia balticului briedis îmi aduce aminte de „plotunul” nostru (alb. plotë- „full”)
   Dacă se cunoaște etimologia pentru plotun, eu n-am citit nimic despre ea până acum. Știam că plotunul era cerbul lopătar, care avea o coroană impresionantă de coarne și asta era sursa numelui (așa gândeam mai demult).
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Cerb_lop%C4%83tar
   http://en.wiktionary.org/wiki/plats#Latvian

   Comment by Sorin5780 — April 28, 2014 @ 1:42 pm | Reply

   • Plotunul este elanul (Alces alces); se numea Alces palmatus, are într-adevăr coarnele palmate. A existat în trecut și a avut tendința de a recoloniza natural teritoriul României, intrând prin Delta Dunării.

    Cerbul lopătar (Dama dama) este specie aclimatizată, mai ales în Banatul cu influență climatică mediteraneană (nu îi prea plac iernile grele).

    Comment by Roderick — April 28, 2014 @ 5:10 pm | Reply

   • Spunea cineva că plotun este și numele cerbului în aromână, prin urmare s-ar respinge influența slavei în ac. privință.

    Comment by Sorin5780 — May 22, 2016 @ 8:51 am | Reply

   • plotun s.m. (zool. Mold., Bucov.) Cerb. Dicționar de regionalisme (Nicoleta Mihai)

    Confirmare că am avut și noi termenul, deși e posibil să se fi referit la elan în trecut, caz în care ar trebui să mai fi avut un termen dacic pentru cerb. Sunt totuși curios ce-i cu acel lit.briedis. Face aluzie la dimorfismul sexual între cerb și căprioară sau la dimensiunile elanului față de cerb?
    Balticii ar trebui să fie familiari cu elanul.

    Mi-am adus aminte de unde am scos chestia cu numele cerbului lopătar: un vechi documentar despre acesta la emisiunea Teleenciclopedia.
    Până unde se întindea arealul elanului dacă și messapicii aveau brénthon?

    Comment by Sorin5780 — July 1, 2017 @ 5:47 am | Reply

  • Lith. brãzas (resin) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_reconstructed_Dacian_words
   ”old Prussian word ‘brazdas’ which means ‘resin of pine’ ” https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081221100509AAr0luM
   Interesant că alb.bredh se mai traduce și ”pin”: pag.44 pe cursor (38 în carte) https://jlu.wbtrain.com/sumtotal/language/DLI%20basic%20courses/Albanian/Albanian-English%20Dictionary.pdf

   brezí, brezésc, vb. (reg.) 1. a păta, a murdări. 2. a înfrunta, a certa (alb. bredhi- ramble, outing; bredhu s.m. – capricorn; bredhme- leap, bound).

   dacic *breză = eng. brand (semn, beleaznă, rană), *brează = însemantă? https://en.wiktionary.org/wiki/brand#Old_English ”O legendă despre proveniența numelui de Breaza este consemnată în Marele Dicționar Geografic al României de George Ioan Lahovari. Conform acesteia, primul locuitor din zonă a fost un cioban care și-a construit o mică colibă pe o pășune. Soția lui a adormit într-o zi în timp ce laptele era pe foc, iar când laptele fierbinte s-a umflat, i-a căzut păstoriței pe obraz și i-a lăsat semn. Din cauza semnului. ceilalți păstori au poreclit-o Breaza și de la ea își trage numele localitatea.[8] https://ro.wikipedia.org/wiki/Breaza

   brezaie https://dexonline.ro/definitie/brezaie
   breaz adj. https://dexonline.ro/definitie/breaz

   Poate am pierdut un cuvânt autohton pentru ”rășină”, ceea ce ar da veridicitate unei idei mai vechi de pe acest blog.

   alb.barxhë (black or brown goat) — ”sb. barzast „cafeniu” (cf. slov. brêzast), și pare că reprezintă o fază sl. anterioară metatezei lichidelor” https://dexonline.ro/definitie/breaz
   Am mai vorbit despre adj.breaz și l-am legat de trei radicali distincți. Unul cu sensul de ”mare (foame brează); uimitor” (*bʰerǵʰos “high, elevated”), altul legat de alb.bredh (jump, spring; run, running; wander; rom. breaz – abil, ager), bredhje (run, running)
   https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/berg%D1%8A
   https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/bergaz

   O mai fi încă unul cu sens de rășină?

   alb.bredhëz (piece, head)

   Cred că și țapul și brezaia ar putea proveni din radicali cu sensul de salt//jump.

   Comment by Sorin5780 — December 27, 2016 @ 7:43 pm | Reply

   • alb.bredhëz (piece, head) pare să fie coradical cu dial. brunda (cap de cerb – „caput cervi” (cf. Isodoro, XV, 1, 49;) din top.Brundisium https://en.wikipedia.org/wiki/Brindisi#Etymology(Brindisi)
    https://dexonline.ro/definitie/br%C3%A2nz%C4%83

    Oricum, nu asta mi se pare interesant acum, ci faptul că am găsit probabil un verb dacic (carpo-costoboc?), atipic rotacizat:
    îmbrânzí, îmbrânzésc, vb. IV (reg.) 2. a aduna oi pentru stână. 2. a mulge laptele oilor pentru a face brânză.

    Nu știu cum văd alți etimologia verbului, dar eu cred că este foarte clar legat de verbul albanez mbledh (arhaic mbëledh, ënbëljedh) https://en.wiktionary.org/wiki/mbledh
    Prefixul mbe este coradical cu neol.ambele (arh.îmbe), nu are legătură cu *ambi ‘on, over’ (azi mbi). Albanezii folosesc prefixul ăsta pentru a sublinia acțiuni care se fac cu ambele mâini.

    Cine știe dacă nu cumva am găsit o explicație pentru ”brânza” noastră, deși transformările spre z în albaneză sugerează că avem un rad. *bhrendja, nu *bhreng’-.
    Cu siguranță am unele nelămuriri și asupra verbului a îmblânzi, dar sunt influențate mai mult de noua descoperire. În trecut găsisem un verb zvjerdh (a înțărca; rom.a urzi; urzeală) care îmi dăduse ideea că și acest verb, a îmblânzi, ar putea fi coradical cu mbledh. Bănuiam o forma mentis specific tracilor, deși nu-i absolut nimic original aici. Ca să domesticești un animal sălbatic, calul (tarpanul) să zicem, îl capturezi cu arcanul, îl legi..sau îi aduni laolaltă dacă e un animal de turmă.
    Depinde acum ce metodă de domesticire foloseau traco-dacii…brokeback mountain…the carrot and the stick, etc. :)

    Baladele cu flăcăul care călărește calul ”fără leac de ață-n cap” ține de alt domeniu, mai fantastic, sau poate legat de dovedirea bărbăției, a maturității în triburile getice din Muntenia și Moesia.

    Comment by Sorin5780 — December 28, 2016 @ 11:13 am | Reply

   • Lith. brãzas (resin)
    ”old Prussian word ‘brazdas’ which means ‘resin of pine’

    https://hroderic.wordpress.com/2010/09/29/despre-sargetia/
    În link-ul ăsta amintești de numele mesteacănului în limbile celtice și latină. betula – *gʷetw- „răşină, materie lipicioasă”.
    Oare nu-i același lucru pentru denumirile mesteacănului (și bradului) în limbile balto-slavice (și daco-alb. pentru brad) conform acestui brazas și brazdas? Poate fi legat și de numele bradului, deși acesta nu pare să aibă aceeași întrebuințare ca mesteacănul.

    Am mai intuit chestiunea asta a rășinii în comentariul nr. 5: https://hroderic.wordpress.com/2014/04/05/berzobis-si-aizis/

    Comment by Sorin5780 — December 30, 2016 @ 10:03 am | Reply

   • PIE *brodno- (“to wander about”)

    Despre brodnici s-a spus că sunt migratori turcomani sau slavo-români care controlau trecerile spre gurile Dunării și vărsarea râurilor moldovenești, surse excelent de câștig. Indiferent ce anume erau, tema *brod-,
    conform alb.bredh de mai sus și termenilor regionali moldovenești arh.a brudi(a) (=a naviga, Ion Costin), brudă, brudar, brudină, ar putea trimite spre ceva mult mai interesant.

    Mușatinii aveau o prezență la Cetatea Albă drept mari negustori, dacă-mi aduc bine aminte. Se construiau corăbii, iar navigația (cabotajul) era una dintre ocupațiile lucrative ale moldovenilor; e destul de probabil ca aceștia să fi cunoscut verbul brudi(a), naie, năier (port), așa cum am mai spus în trecut. Nu cunosc subiectul și nu cred că s-a scris despre asta.
    Putem numi pe acei brodnici navigatori (cu suf.de agent -nic) sau nomazi? Mai degrabă nomazi, dar merită căutat mai atent în scrierile medievale.

    Comment by Sorin5780 — May 29, 2018 @ 12:07 pm | Reply

    • Xenopol zice că brodnicii erau numiți în analele bizantine “Bordoni”. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Alexandru_D._Xenopol_-_Istoria_românilor_din_Dacia_Traiană._Volumul_2_-_Năvălirile_barbare_-_270-1290.pdf

     O fi vreo legătură cu anticul Burdapa, tălmăcit în fel și chip, sau o denumire românească pierdută, dar tradusă în căcaina asta de slavonă?
     Am putea avea și o foarte vagă legătură cu un vechi nume al Dobrogei la un călător sirian (Al Idrisi), Burgean/Brugean… pe care l-am asemănat cumva cu vechiul borgo, burgău (loc de trecere, vamă; prob.corad. cu borugă). Dobrogea a fost pentru multă vreme un spațiu de tranzit pentru numeroase popoare nomade.

     Dacă la origine *bord sau *burd semnifica margine sau “(Rar) Țărm de mare” (Proto-Germanic *burdô, Old English bord “side”), ar fi iar interesantă păstrarea unei vocabule gotice. Nu că tracii n-ar fi fost și ei capabili să ajungă la același derivat semantic, prin exact același radical cu sensul “a tăia”. Un alt presupus derivat semantic similar ar fi dac. Butae (gr.Boutae), cu numerose coradicale în română.

     Speculam în trecut că avem un alt derivat prin bord ”bolovan, pietroi”, (Ban.) piatră de râu. Vezi și bordeac sau der. bordos (puternic, viteaz), bordan (stîncă)
     https://hroderic.wordpress.com/2010/10/10/stejar/

     N-ar fi greu de imaginat un dacism dialectal *bordian = orată/defileu, vad.

     Comment by Sorin5780 — July 22, 2018 @ 12:15 pm | Reply

   • *bʰrēḱ-, *bʰrēǵ- (“to shine, shimmer”) > *bherǝg’-, *bhrāg’-/ Pok. bhrēĝ- ”birch” https://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+240&root=config
    *mrekʷ-, *merǝkʷ-, *merǝgʷ- (“to shimmer”) https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/bregdan%C4%85
    *mer- bright, light, clean

    Ar fi posibil și un derivat *mreg'(h)- care să dea adj.breaz, însă celelalte nu se potrivesc fonetic. Poate chiar este bulgăresc!

    brezí, brezésc, vb. (reg.) 1. a păta, a murdări. Aș fi vrut să se potrivească sub rad. P.Germ.*brōkaz m. ”brook, stream; marsh” (< *mer-, ”to flow”) dar radicalul este *mrāg(')- ”silt, slime”, deși între paranteze rușii acceptă și o formă *mrōg(')- care s-ar potrivi aici perfect (*breză → a brezi), însă *-ō- este evoluția germanică normală din IE *-ā- (la fel și în lituaniană, din câte observ, printre altele).
    https://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpiet&text_number=2197&root=config

    Posibil să fie și o formă zero din radicalul ăsta care să dea verbul nostru, altfel îl pun alături de alb.bërrakë (muddy pool, pond, swamp), brrakë, berrak (m.birrak), Greek βράγος (vrágos, “shallows”) și rom.bară, bărăciune sub rad. *ber-, *bor-
    https://hroderic.wordpress.com/2018/09/22/marsite/

    IE *mr, *ml devine alb.br, bl. Sunt și exemple românești.

    a brezi (a înfrunta, a certa) ar putea proveni din rad.bhreĝ-1 ”to break”, coradical cu *bhres- ”to break” (*bhrest-, -zd- ”to separate, to burst”). Vezi Gothic *𐌱𐍂𐌰𐍃𐌰 (*brasa, “glowing coal”) sau vb.a brehni. https://en.wiktionary.org/wiki/braise#French
    https://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+298&root=config

    *bhrag- / *bhreg- ”to make a noise, to crack” / bhreĝ-1 ”to break”
    https://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+290&root=config

    Comment by Sorin5780 — August 25, 2020 @ 7:20 pm | Reply

  • https://en.wiktionary.org/wiki/bren#Etymology

   Abies Alba = alb.breh și bren.

   Comment by Sorin5780 — December 30, 2016 @ 8:06 pm | Reply

  • ”cepi” nu e bizar dacă considerăm rom.cep și arom.cipan(iarbă țepoasă), ar fi vorba de cetina bradului; dar ar fi fost mai rațional un derivat *cipan, *cipar (mulțime de țepi) sau *cipină (cf. cu cetină), nu pluralul său.
   Bizar este că păstrează forma dată din lat.cippus, dar nu și sensurile sale, care se confundă cu sensul moștenit prin dacicul țepi. https://en.wiktionary.org/wiki/cippus#Etymology_2

   Comment by Sorin5780 — August 13, 2017 @ 7:10 am | Reply

 7. buhă – (Rom.) „pădure deasă, întunecoasă cu arbori de diferite soiuri”
  buhac – (Rom.) „pădure deasă, desiş”;
  buhaş – (Rom.) „tufe mici”, „tufă de brad”;
  http://limbaromana.md/index.php?go=articole&n=1063

  Comment by Sorin5780 — April 27, 2014 @ 10:13 am | Reply

 8. IE *bheu- ”to be, to grow”
  reg. budă- 1.pădure, loc împădurit 2.loc izolat.

  Am găsit și reg.buhaș- brad bătrân.

  Comment by Sorin5780 — September 18, 2014 @ 10:04 pm | Reply

  • În ce zonă apare acest sens al lui ”budă”?

   Dacă e să fie arhaic, ar putea să coresp. cu engl. wood, din PIE *widh-u-.

   Șăineanu propune un *bud ”trunchi”, pe care îl leagă însă de ”but” (cuv. împrumutat din turcă):

   ”bùdur m. 1. trunchiu de arbore găunos; 2. găleată de puț (obișnuit dintr’un trunchiu scobit). [Derivat dintr’un primitiv bud, trunchiu, înrudit cu but (cf. buture)].” (dexonline.ro)

   Comment by Roderick — September 19, 2014 @ 3:48 am | Reply

   • Cred că l-am găsit și-n dicționarul onomastic al lui Constantinescu, dar e și aici:
    http://www.cjarges.ro/leordeni/obj.asp?id=15635
    http://scoalabudestivl.scoli.edu.ro/Ro/budesti.htm

    Comment by Sorin5780 — September 19, 2014 @ 8:14 am | Reply

   • Pare un cuvânt diferit de budă-colibă (care e cf. germ. Bute=engl. booth, din PIE bheu- ”to be to grow” și după Pokorny).

    Un proto-turcic *bük ”1 wood, forest 2 hill 3 meadow 4 valley between mountains” a dat tc. bük ‘thicket at the waterside’. Rădăcinii altaice bū̀k`e ” hill, mound” nu i se menționează corespondentul IE (starling.rinet.ru).
    Dacă româna a împrumutat un cuvânt înrudit din vreo limbă turcică, a păstrat c-ul (excluse deci bung, buhaș).

    Comment by Roderick — September 19, 2014 @ 12:47 pm | Reply

   • Mai este un lat. buda =rogoz.

    Comment by Roderick — September 19, 2014 @ 1:00 pm | Reply

   • Pe budur (trunchi găunos) cred că l-am discutat în legătură cu verbul lat.fodio- „to pierce, dig” (blg.boda- a împunge), iar sensul de stâncă mare cu vegetație puțină în legătură cu etimonul reg.bodiș (umflat, bulbucat); IE *bod- „swelling”.

    Comment by Sorin5780 — September 19, 2014 @ 2:31 pm | Reply

   • budur poate fi înrudit cu bâtcă, v.

    https://hroderic.wordpress.com/2011/08/18/cucurbata-mare/

    Comment by Roderick — September 19, 2014 @ 2:35 pm | Reply

   • Ca o contrapondere pentru turc bük: http://en.wiktionary.org/wiki/bok%C3%AB

    Un derivat curat dacic: boacăn, adj. (imperfect, neplăcut; exagerat, gogonat). Se potrivea cu mentalul nostru unde ce-i mic e frumos, ce-i mare e urât, de nedorit. Asta se întâmpla în universul tradițional, creștin; azi tot ce-i mic e receptat ca o insultă adusă „civilizației”.
    bociu- „vițel”

    alb.bokë m barren (mountain side), deserted, infertile (soil); small hill. Ar putea semnifica ars și să fie coradical cu lat. focus din IE *bok(‘)- „flame”
    http://en.wiktionary.org/wiki/buk%C3%AB
    Se potrivește oare cu adv. reg.boacă (nimic) formând o familie lexicală mai extinsă dintr-un rad.IE (necunoscut pentru moment)?

    Comment by Sorin5780 — September 25, 2014 @ 7:56 am | Reply

   • reg. bodiș ar putea avea o sursă romanică; cf. fr. bouder ”mot expr. d’orig. onomatopéique d’un rad. bod désignant quelque chose d’enflé comme l’est la lèvre du boudeur.” (http://www.cnrtl.fr/definition/bouder)

    Avem și
    ”bosúnflu (mă), a -á v. refl. (rudă cu pv. botenflat, unflat, cat. botinflat, bucălat, b. bota, mînie, care pare să vie d. lat. botus, dim. bótulus, cîrnaț, și inflatus, unflat. Forma rom. presupune un lat. bosus. Cp. și cu fr bouder, a fi bosunflat). Fam. Mă supăr, mă mîniĭ: copiiĭ se bosunflă lesne. Adj. (bosunflat). Îmbufnat, supărat. V. bosomelnic, ghimpos, posomorît, buzat.” (Scriban, dexonline.ro)

    ”bosumflá (bosúmflu, bosumflát), vb. – A se supăra, a se îmbufna, a strînge din buze. – Var. bozumfla, bosînfla, buzumfla. Prezența v. prov. boudenfla, prov. budenfi, și cat. botunflat, botinflat, indică existența unei compuneri romanice, întemeiată pe inflare (› rom. umfla) și pe *bottum (› rom. bot). Prin etimologie populară s-a făcut aproprierea de buz(e) umflate, cf. expresia a rămînea cu buzele umflate. După Moldovan 423, din tc. busul „sever, amenințător”, contaminat cu umfla.” (DER, dexonline.ro)

    În franceză mai e vb. (se) boursoufler ”a (se) umfla”.

    Comment by Roderick — October 5, 2014 @ 7:46 pm | Reply

  • pag.54 – 56: http://www.eutopiamall.com/images/MD/6302/radesti.pdf

   “O explicaţie ne oferă Dr. George Vaida — un reputat traducător, care opinează că Budina (Bogina) înseamnă îngrăditură (ţarc) pentru vaci. El pleacă de la faptul că în limba tracă bud = vacă. Rămâne pentru viitor căutarea explicaţiei pentru topicul Budina sau Bugina (groapa, dâmbul şi vârful) Budinii sau Buginii.”
   Cred că bogina (budina) amintete de reg. bugă (taur; bufniță; reg.buhai), care în vechime putea semnifica și vacă. E curios că nu apare în alte dicționare. În niciunul de fapt.

   La început se pleacă de la ipoteza denumirii loc.Bogești (Bodești) după tribul budinilor. Curios nu e faptul că protocronia încă mai face victime, ci că mă gândeam acum de ce n-ar fi budinii numiți după budă (loc împădurit)?
   A budi (a ascunde) e iar interesant. Să fie legat de reg.budă?

   Comment by Sorin5780 — May 31, 2016 @ 11:36 am | Reply

   • “izvoare amenajate: [..] budină, crină (gr.krḗnē, “spring, fount”), ciutură, [..] crep, gâldău.”
    http://editurauniversitaria.ucv.ro/dictionar-entopic-al-limbii-romane–vol-1/cuprins
    https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/kres-

    Sunt două rădăcini din care ar putea fi scos acest budină. Am putea avea un mai vechi *bud- (a izvori; =gr. phúō, a da naștere, a izvorî) din *bʰuH- (“to appear, become, rise up”), unde budină ar fi derivatul complet. Coradicale: alb.buni (”flood; vb. inflate, blow up”), burë (”surge, billow”), rom.a buiști (*buiski), a buși.

    PIE *bhodh- / *bhedh- (”to dig”), unde budina ar fi tot un derivat verbal; depinde și ce înțelegem prin ‘amenajat’, căci dacă e un dacism, nu cred că se ridica un mur (zid). Același radical *bhu- , de unde vin derivatele de mai sus, ar fi putut da și alb.bun = hut (of mountain shepherds), chalet, fenced area (for cattle). Vezi P.Germ. *būaną (“to build”: ”Germ. bauen, Old English būan, Old Norse búa”. https://en.wiktionary.org/wiki/bauen#German

    budină = ”îngrăditură (ţarc) pentru vaci”
    Pe de altă parte, ar putea fi conectat cu verbul ce stă la baza rad. *bʰask- (“bundle, band”). Vezi it. allegato (enclosure, attachment) sau reg. șarcă (țarc; balama) conform cu lat. serō, serere (join or bind together; plait, interweave, interlace, entwine) din rad. *ser- (“to bind, put together”) sau din *serk- (“to fence”). De obicei terminația -k- este numită ”frequentative suffix”.

    Dintr-un *bud (= vacă) nu-mi pare chiar atât de normal și nici sensul de bază nu există. Derivatul vecină (*văcină, cf. lat.vaccinum) n-a luat vreodată sensul de padoc pentru vite. Sufixul -ină indică ceva legat de animal (vezi căprină, oină și altele).

    Comment by Sorin5780 — November 28, 2018 @ 8:09 pm | Reply

    • Proto-Celtic *bodinā (“heap, bollard”): Medieval Latin (Merovingian) bodina, butina (“limit, boundary”)

     fr.borne din ”Old French bunne” cu disimularea lui n? Întrebarea este dacă budină nu-i celtic (Anartic), păstrat virtual neschimbat din antichitate..dacă exista cu adevărat entopicul acela. https://www.eutopiamall.com/images/MD/6302/radesti.pdf
     Vezi și bódină (butoi) cf. PSl. *bъdьňa f. tub, cask (vessel for storing things)” indicând că româna conservă mai bine fonetismul.
     https://en.wiktionary.org/wiki/bound#English

     Comment by Sorin5780 — October 5, 2020 @ 11:22 am | Reply

     • Nu cumva Bogina se afla la granița Daciei romane? Ar putea fi un alt nume pentru graniță, poate celtic, poate din latina medievală folosită de frâncii care bat pe Avari, dar mă îndoiesc cumva. Aceștia nu cred că ajung până în Crișana, dar românii din Panonia emigrează spre est.
      *bodinā “heap” poate fi comparat cu gr.vouno (munte: Dosoftei: vunu ”hotar”, vunu ”movilă/-iță de hotar, de vamă”) sau άκρο ”end, edge, tip, limb, extremity, border”. Vezi și reg.țenchi.

      Interesantă harta ocupației avare, care se suprapune peste cea celtică din sec.4 – 3 î.d.Cr. arătând cum probabil intră invadatorii de-a lungul râurilor. Mureșul era o rută milenară de invazie dinspre vest care te duce fix în inima regatului (sau regatelor) dacic(e).

      La fel de interesantă mi se pare și transformarea fonetică celtică *o > a când vocala respectivă este precedată de o cons.labială: PCelt. *bodyo- ‘yellow’, *mori ”sea” < IE *marī, irl.borb, borp ”fierce, violent, rude; coarse, strong, pungent” < IE *bhorgʷo-s ”sharp, prickly; unfriendly” ); *bodina ar trebui reconstruită *badina? http://www.bulgari-istoria-2010.com/Rechnici/Etymological%20Dictionary%20of%20Proto-Celtic-1.pdf
      https://hroderic.wordpress.com/2019/08/07/burgunii/

      Toate ipotezele astea sunt fanteziste. Probabil că Bogina/Bodina era inițial proprietatea unui anume Bodul sau Budul (v.Budești), nume cunoscut și vechi în Transilvania.

      Comment by Sorin5780 — October 6, 2020 @ 8:45 am

  • http://ulmu.do.am/index/legenda_riului_botna/0-27

   Bodena pare să fie vechiul nume al acestui râu moldovenesc (Botna) cu un afluent Budei; nu e singular de-a lungul țări: Buda (râu din Buzău), alături de Budișoara. http://www.diacronia.ro/ro/indexing/details/A20772/pdf

   Nu cu mult timp în urmă citisem că entopicul acesta, budă, cu sensul de pădure și loc împădurit circula și-n centrul actualei republici Moldova. Recapitulând un pic locurile unde a fost înregistrat, am avea Năsăud, Argeș și centrul Moldovei transprutene. Și asta ar fi doar ultima fază, ultimele locuri unde mai circula la începutul secolului trecut.

   Comment by Sorin5780 — July 8, 2017 @ 6:11 pm | Reply

 9. Cred că budeană (sovârf), numit și „busuioc de pădure”, vine tot din reg. budă.

  Sensul de „loc izolat” se potrivește cu urm:
  búdur n., pl. e (cp. cu ung. bódor, vagabond). Sud. Stîncă inaccesibilă pe care hălăduĭește capra neagră. Nord. (budúră, f., pl. ĭ). Loc depărtat și pustiŭ (coclaurĭ).
  Măcar astea ar putea surprinde o dezvoltare a verbului a budi (a ascunde) din Muntenia. Sufixul -ur ar putea fi o depreciere după altul mai vechi, -or, asemănător cu sufixul alb. -or ce formează adjective.
  Am mai spus că verbul în cauză cred că e singura moșteniră dacică a rad. *bhudhm-, *bhudhn- „earth, botom” (lat.fundus)

  Comment by Sorin5780 — September 19, 2014 @ 2:08 pm | Reply

  • Budă-pădure poate fi legat mai simplu de sensul specific de ”construcție de lemn, în pădure, în care locuiesc tăietorii de arbori” (DEX 98), ”căsuță de pădurar” (Scriban, dar sensul acesta apare în Moldova, nu Muntenia -de unde e regionalismul budă-pădure).

   Comment by Roderick — September 19, 2014 @ 2:39 pm | Reply

   • În engleză la pădure , dar și la lemn, se spune wood. Citit pe litere, ar fi vud. Dacă v este citit b, atunc avem o mostră de cum budă de la noi a devenit wood de la englezi (wood – vudă – budă)

    Comment by sabinus — September 20, 2014 @ 11:33 pm | Reply

  • Cred că tema traco-dacică *bud acoperă două sau mai multe rădăcini indo-europene. Budaca este numit și “închegătoare”, iar după cum spuneam mai demult, sufixul -ac este adjectival. Prin urmare, s-ar putea să avem o traducere latină exactă a unui dacism, un vas cu destinație precisă.

   Am meníonat chestiunea asta deoarece avem și un toponim, un omonim: Vf.Budacu, satele Budacu de Sus și de Jos, Budacu Românesc, etc. http://www.budacu.com/
   Rezervația naturală Piatra corbului este rezultatul unor fenomene vulcanice, astfel că avem multe grote și fisuri, dar și o floră bogată, specială. Mai sunt și păduri dese aici, așa cum sugerează și autorul în link, aveau și sensul de pădure pentru bud.

   Budacu(l) ar fi tot o temă sufixată corespunzător. Dar ce avem oare, sensul *Pădureț (împădurit, păduros, sălbatic) sau sensul… *găureț (coradical cu lat.fodio) conform grotelor și fisurilor amintite? :)

   Comment by Sorin5780 — April 20, 2015 @ 8:53 pm | Reply

  • Cred că verbul a budi (a ascunde) e totuși coradical cu lat.fodio și a bodicăi conform etimologiei alb.fut (thrust, enter, put, submerge, tuck, hide) a scuti , scuteală, scutar (coradical cu ir.schiath sau sl.*ščitъ?), scutaș
   https://en.wiktionary.org/wiki/%D1%89%D0%B8%D1%82#Russian
   https://en.wiktionary.org/wiki/sc%C3%ADath#Old_Irish

   Ultimele două ar putea fi dacice, (SCUTARI v. Shkodër), deși ar merge și o formă zero din tema verbului a socoti (socot), la rândul său un derivat cu sufix (probabil dacic) -ot – *socot (watch, guard; counting).
   scutár1, scutári, s.m. 1. (înv. și reg.) cioban care îndeplinea diverse sarcini în administrarea, conducerea unei stâne; baci, scutaș. 2. (înv. și reg.) stăpân. 3. (reg.) cioban care nu plătește întreținerea oilor sale la stână. 4. (reg.) persoană care supraveghează tăiatul și transportul buștenilor.

   Tot în sensul acestui “watch, guard” avem și pază/păzitor (probabil daco-slav) sau aret ( ) conform alb.ruoj sau ir.aire (der. airigh -cioban, conducător, nobil, protector).
   mbrojtës (defender, protector) ar putea sugera un entopic răutăți (zone apărate, protejate, așa cum avem sensul metaforic al lui agest(loc apărat de vânt al muntelui;
   https://en.wiktionary.org/wiki/aire#Old_Irish
   https://en.wiktionary.org/wiki/ruoj#Albanian
   arắt, a arătá v. tr. (din maĭ vechĭu arét, areată, să arete, uzitat și azĭ în Trans
   https://dexonline.ro/definitie/ar%C4%83ta

   old frech aire m ‎- appearance; semblance (rom.aier de..)

   Apropo de celtisme, s-a tălmăcit cumva hidronimul și loc.Aita? în goidelică au aita (place; loc, locuință) https://en.wiktionary.org/w/index.php?title=%C3%A0ite&rdfrom=%C3%80ite

   Comment by Sorin5780 — June 30, 2016 @ 7:17 am | Reply

   • Cred că și comarnicul era numit scut(ar) sau scuteală. Probabil înrudit cu gr.keutho (a ascude) sau autoh. cătun, de ce nu?

    alb.bun f hut (of mountain shepherds), chalet, fenced area (for cattle)
    probabil tot din *bʰod- ‎(“to pierce, dig”) *kosta- “covered, protected; which endures”
    S-ar putea chiar ca verbul “a custa” (a dura, a trăi, viețui) să nu fie complet latin. Urarea “Dumnezeu să te custe!” din Apuseni este foarte apropiată, ba chiar identică aș zice, cu urarea “Dumnezeu să te trăiască! (dureze, țină în viață)”

    trăí (-ăésc, -ít), vb. – 1. A fi în viață, a exista. – 2. A locui, a sta. – 3. A coabita, a conviețui. – 4. A avea relații strînse, a fi în concubinaj. – 5. A dura, a fi permanent, a se menține. – 6. (Înv.) A crea, a da viață. – 7. A suporta, a experimenta. – Megl. trăiés, trăiri „a suporta”. Sl. trajati „a dura” (Miklosich, Slaw. Elem., 49; Cihac, II, 419; Șeineanu, Semasiol., 191; Tiktin), cf. bg. traja „a trăi”, sb., cr., slov. trajati „a dura”. A înlocuit pe via „a trăi”, cf. aici. Bg. pare a reproduce evoluția semantică a rom. Der. din lat. trahĕre, cf. it. tirare avanti (Rohlfs, Differenzierung, 62) nu pare probabilă. Der. trai, s. n. (viață, existență; ședere); trainic, adj. (viu, care trăiește, existent; durabil, rezistent), cu suf. -nic și în parte cu semantismul sl., cf. sl. trajanŭ „durabil”; netrainic, adj. (efemer, de scurtă durată); trăinicie, s. f. (soliditate, rezistență); trăitor, adj. (viu, care trăiește, stătător, locuitor).

    Probabil înrudit cu numele tribalilor și alb. trevoj (a reuși, a prospera) și trevë (teritoriu, provincie, sat) reg.trare (vechi *traure?)
    https://en.wiktionary.org/wiki/Artois

    Mai demult am amintit și reg.huned. a se căștiga “se cășcigă/căștigă” (a se pregăti, a se aranja pt.a primi pe cineva sau a merge undeva; a se spovedi, cumineca (se pregătește în ale credinței).
    Dacă nu e coradical cu osset caesht (ochi) și dacic kaga/koga.

    Comment by Sorin5780 — June 30, 2016 @ 8:03 am | Reply

    • Mă gândesc la o nouă explicație etimologică privitor la acest a se căștiga (a se pregăti, a se aranja pt.a primi pe cineva sau a merge undeva).
     În Bucovina ”a se găti spelcă” sugerează o vestimentaţie elegantă, rafinată (spelcă = „ac de păr, agrafă strălucitoare”; „cercel metalic în formă de potcoavă”).
     https://limbaromana.org/revista/%c2%a0vitalitatea-terminologiei-portului-popular-din-zona-v%C4%83ii-siretului/

     SPÉLCĂ, spelci, s. f. (Reg.) Ac de păr. [Var.: spílcă s. f.]

     Cred că tiparul mental este foarte, foarte vechi. N-am să sugerez acum că elita dacilor folosea un ac de păr precum vezi în cocul acela (gr.akrokomoi) al coreeenilor, din filmele lor istorice (cine știe!) :)
     Dar mă gândesc că a-ți prinde acea manta dacică (cu ciurei) în ”fiulă” (lat.fībula) este cel mai apropiat obicei unde a te spilcui are sens pentru un bărbat. Poate era o normă societală ”sine qua non”, la fel cu a ieși fără joben (țilindru) prin Anglia și America în epoci apuse.
     Fibula era o piesă importantă în anumite perioade istorice (antice), dar am pierdut sensul original al cuvintelor (cum e fibula sau acul de păr dacic) și am rămas doar cu derivatele.

     Pentru femei am putea avea o spelcă (der.a se spilcui). Radicalul sursă pentru toate acestea ar trebui să fie același *(s)teig- (”to be sharp; to stab”), de unde avem acel arh.steage (Laphatium acutium) la Șincai.
     Pe undeva putea să însemne și ac de păr sau fibulă, iar acțiunea verbului, prea clară în acest context, este format cu prefixul dacic că-, ca- . Vezi Lat. distinguō, distinguere (I adorn or decorate).

     Vezi probabil și al nostru căștigă (grijă, solicitudine; arom.căștigă): https://en.wiktionary.org/wiki/cãshtigã#Aromanian
     Nici nu mai știu acum dacă e dacic sau Latin, ambele având aceiași sursă etim. și chiar aceleași derivate semantice.

     O explicație și mai simplă pentru primul ar fi rad.*(s)teg- (sth-) ”to cover” (Lat.togs), aplicabil ambelor sexe în orice context social. Toga romană era iar o normă socială veche. Nu știm la Daci ce și cum!

     Comment by Sorin5780 — July 21, 2018 @ 7:02 am | Reply

    • Un posibil coradical ossetic al vechiului căștig (trudă) este куыст (k°yst) = eng.toil. Nu are etimologie, iar v. pers.kār, “work, deed, affair” ar putea avea o legătură vagă, dar mă îndoiesc că /r/ ar fi dispărut din acest context; eventual s-ar fi derotacizat. https://en.wiktionary.org/wiki/کار#Etymology

     Prin căștig (trudă; folos, profit) trebuie imaginat tot un radical care la origine nu era coercitiv, dar putea evolua astfel. Vinereanu propune un rad. (PIE) *kaus- „a cîștiga“ (la jocurile de noroc), dar cel mai vechi sens nu indică așa ceva, ci doar ultimele evoluții semantice. Nu poate proveni de aici, la fel cum nici Lat.castigare nu-i potrivit.
     http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+860&root=config

     Căștig(ă) trebuie să provină din rad. *stengʷ-, *stegʷ- (“to push, thrust, strike”: Lat. stinguere, Eng.stink, Rom.tigoare), var. a rad. *(s)teig- (”to be sharp; to stab”).

     Comment by Sorin5780 — July 21, 2018 @ 7:36 am | Reply

   • La moți agest ”loc scutit de vânt” (Ban. azest ”adăpost”), a agesta (agiesta) ”a proteja, a scuti”.

    (Nordul Olt.) agest “pădure tânără”, top: Agest, În Agest (în vale), Pădurea Agestului (com.Cernișoara)
    Sursa: Lat. aggestum în limba română http://www.diacronia.ro/en/indexing/details/A1880/pdf)

    Circula pe undeva acel Lat.aggestum „întăritură, fortificație”? Nu știu dacă moții nu cumva încurcă acel latinism vechi cu un derivat dacic *argest din rad. *arge- cf. cu PIE *arke- „to store, to lock, to defend”.
    Sufixul -st în dial.albaneze: bashtë, kashtë ”straw, thatch”, kop(ë)sht, bashtull ”bastard”, beshtë ”weed”, vresht/vnesht ”vineyard”, drushtë ”pole, mast; stem”, etc.).

    Arm.argel ”obstrucție, baraj, obstacol”, argelum ”defend, hold off, hold back”, Alb. argësh ”crude pontoon raft or bridge made of wickerwork and inflated bladders”, ragal ”kennel”, Rom. argea ”clește, (Mold.) streașină, război, (Ard., Maram.) acoperiș, colibă semi-îngropată; răgulă ”neam” (*argulă).
    Vezi și *ar- to join (lărgit), care mai mult decât sigur, provine dintr-un morfem *ar- comun.

    Comment by Sorin5780 — December 9, 2018 @ 2:44 pm | Reply

    • agest „pădure tânără” http://www.diacronia.ro/en/indexing/details/A1880/pdf

     De multe ori îmi place să-mi imaginez o explicație alternativă pentru acest tip de cuvinte obscure, cu etimologie latină sau nesigură. În link dă o explicație rezonabilă, dar vezi let. auglis (fructe), vb. augt (a crește) sau adj.augst din PIE *h₂ewg- (“to increase, to become many”);
     https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h%E2%82%82ewg-
     https://en.wiktionary.org/wiki/augsts#Latvian

     Este posibil oare să avem un dac. *áugest sau chiar (zero-grade) *agest? N-ar fi acest -st de superlative, ci acela folosit pentru formații colective și locative, deși pare că forma sa -șt indica RUKI law. Am pus link-ul aici pe blog.
     Altă explicație se mai poate găsi, căci ne putem imagina diverse transformări fonetice să acoperim toate bazele (referință sportivă americană). De exemplu -st- poate fi urmarea alipirii a două cons. dentale cu un s infix: -d-tos sau -t-tos, caz în care ar trebui considerată o temă *(a)get- sau *(a)ged-.

     Comment by Sorin5780 — December 14, 2018 @ 9:00 am | Reply

     • În art. din link se explică și înțelesul de ”venetic” ori ”om rău” al lui agest/ ageast, plecând de la înțelesul de bază (”venit cum aduce apa agestul”).

      Cred că în realitate este alt cuvânt, poate din lat. ēgestus, cf. egestās ”indigence, extreme poverty, necessity, want”, egestōsus ”very poor, indigent”.

      Comment by Roderick — January 26, 2019 @ 8:54 pm

     • Egestōsus are o terminație păstrată în română, n-ar fi dispărut, apoi omul sărac cu multe nevoi nu va da și sensul de om rău. Nu-i o evoluție semantică normală.
      Posibil c-a agest să fi însemnat și (om) adus, transportat cu forța de alți oameni, nu de apă. Triburile antice și medievale care atacau imperiul obișnuiau să aducă sclavi care să lucreze pământul. Posibil să fie și captivi slavi din răsărit, căci dacă erau din imperiu, sunt toate șansele să fi vorbit latina ca strămoșii noștri, deci s-ar fi integrat ușor.

      Sensul de om rău poate fi explicat foarte bine prin rad. *ag- ”sin, crime” (Aghiuță, *Aglius?), adică ar fi un superlativ. https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/agluz
      Nu cred în evoluția semantică de la adunătură de materii moi, putreziciuni, la om rău. Se confundă cuvintele dacice sau daco-celtice cu cele romanice.

      Comment by Sorin5780 — January 27, 2019 @ 8:00 am

     • Este o evoluție semantică perfect normală. Vezi cum a evoluat sensul lui ”nemernic” sau ”ticălos”.
      Chiar și în latină există acest dublu sens în cazul lui miser: ”wretched, unfortunate, miserable, pitiable, lamentable”/ ”bad, vile, poor, worthless”.

      Există nu doar adj. egestōsus, ci și ēgestus. Apoi vorba de latina populară, nu întotdeauna coincide întocmai cu formele înregistrate în cea scrisă.

      Comment by Roderick — January 27, 2019 @ 3:27 pm

     • Credeam că nemernic este antonimul arh.smernic (cuvios, smerit. vsl. sŭmierĭnŭ, sumierĭnikŭ, smerit, d. mĭera, măsură), cu excepția celui de-al treilea sens, care probabil e coradical cu v. nemeri (namĕrinu).
      https://dexonline.ro/definitie-der/nemeri

      Ticălos cred că provine din ticală, iar miser nu are sensurile ”bad, vile”!

      Nimeri/nemeri sună similar vb. (reg.) a mere (merge). De unde au slavii ”na-mĕrinu”?

      Comment by Sorin5780 — January 27, 2019 @ 8:29 pm

     • M-am apucat de ceva astrologie. Cred că ai Marte în Gemeni.

      Comment by Roderick — January 28, 2019 @ 3:11 pm

     • http://www.clubmistic.ro/57/Marte-in-Gemeni:-multitasking/2410
      Nu pun mare preț pe astrologie, nici nu mă amuză eventualele potriviri. Caracterul și identitatea omului se schimbă constant și voit, nu-i predeterminat. Apoi am observat că cei pătrunși de ezoterism acceptă cu oarecare fatalitate prostioarele astea, fiind prea fericiți să nu-și folosească rațiunea și să renunțe la propriile lor țeluri în favoarea unui predeterminism ilogic.

      Comment by Sorin5780 — January 30, 2019 @ 10:05 am

    • Mă gândeam la ceva privind Argedava. Dacă acel *arge- sau *argi- era coradical cu Alb. argësh și conecta două maluri, ale Carașului (loc.Vărădia: Arcidava, Argidava la Ptolemeu?) sau ale Argeșului (loc. Popești), nu s-ar traduce ”dava podului” pur și simplu?

     Alb. (*argo-) rrogë “alpine meadow (to be guarded)”. http://proto_roots.enacademic.com/96/areq-
     N-am mai găsit termenul ăsta, cu acest sens; probabil e tradus greșit din rusă. Dacă ar fi corect, probabil că un dacic *argiș s-ar traduce ”bashtinë, f. garden plot” sau un ”câmp” (=pășune din golul montan).

     De obicei rrogë are sensul de ”venit, salariu”. https://sq.wiktionary.org/wiki/rrog%C3%AB

     Comment by Sorin5780 — December 14, 2018 @ 9:55 pm | Reply

     • E posibil ca rrogë să fie coradical cu gr.óros (munte) din rad. *h₃er- (“to rise”). (https://en.wiktionary.org/wiki/%E1%BD%84%CF%81%CE%BF%CF%82#Ancient_Greek)
      Poate chiar hidronimul mitologic Arșun este coradical la rândul său cu adj. v.ind. ऋष्व (ṛṣvá, < *Hr̥šwás) ”elevated, high; sublime, great, noble (as gods)”, unde -š- ar putea fi un infix verbal pentru verbe intranzitive (vezi oset. -s- < *-sa- < IE. *-sk’e/o-), poate nu și aici, iar -vá (*-vas) terminația de participiu perfect activ care formează de multe ori adjective din verbe, alteori substantive (dac.dava).

      Comment by Sorin — January 23, 2022 @ 10:33 am

    • ”Forma adjectivală, agest, loc agest ’’[loc] deschis vederii și frumos’’ la Moți.”

     vb. agor (Galeză)=
     1. (transitive) to open, make open
     2.(intransitive) to open (for business)
     Mae’r siop yn agor am naw o’r gloch. ― The shop opens at nine o’clock.
     3.(transitive, of letters, parcels, etc.) to unwrap, unpack, open
     4.(transitive, of meetings, etc.) to initiate, open
     5.(intransitive, of flowers, plants) to open, flower, bloom
     https://en.wiktionary.org/wiki/agor#Etymology

     Proto-Celtic: *ekoro- ‘open’ [Adjective] – Middle Welsh: agor ‘open’
     Proto-Celtic: *koro- ‘act of putting, casting [Noun] – Middle Welsh: -gor (e.g. in a-gor ‘to open’)

     Click to access Kelt_rechnik.pdf

     Comment by Sorin5780 — December 14, 2018 @ 10:38 pm | Reply

 10. […] Albu l-a amintit (ca derivat al regionalismului budă ”pădure, loc împădurit” – la https://hroderic.wordpress.com/2014/04/15/buhas/), ocazie care mi-a inspirat postarea de față- ar putea să fie legat și el de mirosul plantei. […]

  Pingback by Oregano | Istoriile lui Roderick — September 24, 2014 @ 11:12 pm | Reply

 11. prezumtiv *bug- și bunget ”pădure foarte deasă, desiș”

  Cred că am mai găsit un corespondent (sensul 2): BOÁNCĂ, boance, s. f. (Reg.) 1. Copac gros și găunos. 2. Desiș de brad înalt. 3. (Bot.) Crăiță. – Et. nec.
  BOÁNCĂ, boance, s. f. 1. Copac (gros și) scorburos. ♦ Ramură. 2. (Bot.) Crăiță.
  boancă – trunchi < alb. bunk, bungu ”stejar” (după V. Orel, cuvântul albanez este din PIE bheu- ”to be, to grow”)
  https://dexonline.ro/lexem/boanc%C4%83/6298
  https://hroderic.wordpress.com/2013/01/21/buc/

  Încă ceva despre bunget. Este oare posibil să se fi folosit cu precădere în arealul central și sudic al graiului muntenesc (sau olteano-muntenesc) unde sunt, conform lingviștilor, cele mai mai multe derivate cu sufixul -ete?
  druete, juvete, asprete, și o serie lungă, lungă de -ete.

  Comment by Sorin5780 — June 11, 2016 @ 10:50 am | Reply

  • boáncă1 sf [At: REV. CRIT. III, 89 / V: (5) bon- (Pl: bonce) / Pl: ~nce / E: nct] (Reg) 1 Copac gros și găunos. 2 Buturugă. 3 Fag înalt, tăiat. 4 Desiș de brad înalt. 5 Ramură. 6 (Bot; lpl) Crăițe (Tagetes erecta).

   Nu toate aceste omonime au același etimon, asta este evident, dar mă întreb dacă primul sens nu are legătură cu verbul popular a se boncăi. Probabil că inițial aveam o interjecție sonoră, apoi sensul de a lovi/a tăia.

   Pe de altă parte pare evidentă legătura cu alb.bunk, bung și arm.bun din tentativa asta de explicație etimologică: https://en.wiktionary.org/wiki/bung#Etymology
   Să fie un radical IE *bʰun cu sensul ”a tăia”, diferit de *bʰuH- (“to grow”)? Se ridică întrebarea, oare tracii noștri foloseau cu precădere un anumit tip de ”copaciu” drept material de construcții?

   Speciile de stejar erau apreciate pentru caracteristicile lor deosebite și probabil că foloseau și geto-dacii ceea ce era la îndemână în arealul lor, la munte și podișuri.
   Bineînțeles că nu se poate evita rad. *bʰuh- (“to grow”) pentru alb.bung și rom.bunget sau boancă. Avem de altfel un coradical semantic în tufan și copaciu (discutat prin prisma a doi radicali distincți), dar trebuie văzut ce alt radical se potrivește atât pentru sensul de stejar (oricare specie) și celalte omonime.

   Uite, de exemplu pentru stejarul cu nume preromanic, oare nu cumva mitologia preistorică care-l înconjura pe acesta îi dă numele? Mă gândesc așa, stejarul era probabil copacul care stă la baza filozofiei legate de axis mundi, corect? https://en.wikipedia.org/wiki/Axis_mundi
   Adică era la fundul (prozaic spus) creației sau baza creației. Prin urmare, acest rad. irano-armeano-albanez *bun nu e același în toate instanțele observate aici?
   https://en.wiktionary.org/wiki/%D5%A2%D5%B8%D6%82%D5%B6#Old_Armenian

   persanul ”bwn (bun, “base, bottom, foundation, beginning; root, source, origin; principle, basis”)”
   “Yggdrasil” din mitologia nordică era un frasin.

   Bineînțeles că bunk/bung ar putea fi doar un adjectiv descriptiv, la fel ca sinonimul său dush (coradical cu lat.fuscus): *bok (foc), conform numeroaselor cuvinte formate pe baza acestui radical în română și albaneză. Unul ar fi în expr. negru buciu, de care am mai discutat.
   PS: etimologia trebuie să țină cont și de credințele IE-enilor: http://persarazvan.blogspot.ro/2011/12/cum-putem-transforma-o-eroare.html
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Yggdrasil

   Comment by Sorin5780 — June 27, 2017 @ 7:08 am | Reply

   • buceag = pământ negru din pădure. (corad. cu adj.buciu și bocnă =pământ ars)
    https://dexonline.ro/definitie/bunceag

    Variabile: bunceag, bungeac
    Cred că toate sensurile astea indică o temă dacică *bung- care se îndoaie – moale – uscat (vegetație de stepă) din *bheug-3, bheugh- ”to bow”.
    Alta ține de bungineală. Eu am zis că-i din IE *bʰeh₃g- ‎(“to bake, to roast”), dar cum alb.bugar se împarte în două privind sensurile, avem un omonim.

    Bizar este că turcescul bunciuc (steagul sub formă de semilună) ar putea porni de la același radical nostratic. Îi spune cumva și bungeac?
    https://dexonline.ro/intrare/buciuc/7056

    PS: Crăciun fericit, Rodericius!

    Comment by Sorin5780 — December 25, 2017 @ 11:27 am | Reply

 12. Am găsit un foarte probabil coradical albanez:
  bugar adj.- shrivelled, whithered; porsi lesh derrit – Fi Cf.buhar. der: bugaris = shrivel, dry up, pag. 49 pe cursor https://jlu.wbtrain.com/sumtotal/language/DLI%20basic%20courses/Albanian/Albanian-English%20Dictionary.pdf

  buhar adj. – 1. barren land. Bsh. Cf. bugar. 2. fireplae, firegrate, chimney.
  buhas = swell, inflate…

  Interesantă alternanță h/g. Credeam că-i un accident în română sau o influență slavică. Poate nu e..
  Nu-mi dau seama încă dacă sunt doi radicali IE la mijloc. În comentariile trecute, am pus alb.vjeshtë (toamnă), vjeshk și vb. a (se) viști (a se usca; *vișci) pe seama a două rădăcini IE, una care a dat și vița (de vie),*weh₁y- ‎(“to turn, wind, bend”), alta pentru foc, *wes- (*wastus), conform cu Hestia/Vesta și tot restul.

  Cred că sunt ambele și depinde de fiecare în parte. Deci avem radicalii:
  *bheug-3, bheugh- ”to bow” (v.ind. bhugná-ḥ ”îndoit”, bhogá- ”winding or curve, coil (of a serpent)”, irl. fid-bocc ”arc de lemn”, engl. bow).

  *bʰeh₃g- ‎(“to bake, to roast”) Ancient Greek φώγω ‎(phṓgō, “roast”)

  Comment by Sorin5780 — December 29, 2016 @ 1:07 pm | Reply

  • E mai mult decât posibil ca alb.vjeshtë (toamnă) și celelalte să fie coradicale cu eng.weather, vihor (sl.*u̯ēisuro- ) și ..

   *we-s: ai. Vasa H, H-Vasaka `perfume ‘, vāsayati ` filled with fragrance’, saṃvāsita-H `abhorred ‘; isl. Vas `aura refrigerans ‘ VAESA ` spirare’, NDL. waas `ripe, smell ‘, lit. vestu, Vesti `cool off, cool or breezy ‘, Vesa ` cool air, cool’, Vesus `cool, airy ‘.
   http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+137&root=config

   Vihor
   Se spunea într-un studiu că numai latina și lb.celtice formează cuvinte cu sufixul -or. Nimic mai fals!

   Comment by Sorin5780 — January 28, 2017 @ 6:59 am | Reply

 13. borhălău „copac sau brad mare”

  Aici pare că avem tema *bor(h) (*bor, Borșa), cu un sufix augmentativ -alău (-al, -ă, apoi -alău < *alau?). Nu cumva avem *bhors , coradicală cu Proto-Slavicul *borъ (pin)?
  Cred că radicalul original era *bhors- sau *bhars-, *bharst- "prickle, thorn, scale", dar cu radicalii ăștia e mai bine să-i reproduci în forme cât mai scurte, de bază. Afixele care se adaugă în limbile indo-europene trebuiesc explicate separat, deci radicalul este cu siguranță *bhor, *bhar.

  Foarte probabil legate de *bhor- "to bore" și *bhorg[ʷ]- "sharp, prickly; a k. of fish with prickly fins".

  bórhă, borhe, (borhălău), s.f. – (reg.) Arbore, copac (atestat în Săcel, în var. borhălău). Inf. precizează că e termen vechi (ALRRM, 1973: 549). Cu sensul general de „lemn mare, copac uriaș”. ♦ (onom.) Borha, nume de familie în Maramureș. – Et. nec.

  M-aș fi dus și spre *bura "a crește" conform coradicalelor sale: buruiană, boreasă; alb.burrë (bărbat adult), burneshë, bir (fiu).

  bórhă, borhe, (borhălău), s.f. – (reg.) Arbore, copac (atestat în Săcel, în var. borhălău). Inf. precizează că e termen vechi (ALRRM, 1973: 549). Cu sensul general de „lemn mare, copac uriaș”. ♦ (onom.) Borha, nume de familie în Maramureș. – Et. nec.

  Am o iritare fără sens ori de câte ori văd litera [h]. De ce oare? :)
  Nu-mi dau seama uneori de unde vine! E un [g], un [c] sau o palaltală [ș] ?

  Comment by Sorin5780 — February 1, 2017 @ 7:50 am | Reply

 14. Cred că am găsit două cuvinte dacice azi, iar pentru trei am o explicație etimologică!

  Buhaș (-aci, -az) ”brad chircit”, împilat, ar trebui să provină din radicalul Root: bheg-, bheng- ”to hit, to break” (var. *bhong-), urmare a unui verb dacic pierdut din acest radical.

  A împila este al doilea dacism, coradical cu Alb.”pjell” de mai jos. (IE *pel(H)- ‘to push, to press’). Faptul că acest brad mai e numit ”împilat” îmi pare că sugerează un semantism clar și pentru denumirea sa de buhaș.

  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+205&root=config
  https://en.wiktionary.org/wiki/pjell#Etymology

  Proto-celtic *bogio- “beat, pound” : https://en.wikipedia.org/wiki/Tolistobogii
  Voiam inițial să scriu ceva despre un g apical în celtică, similar celui din Engleza veche: yard – Old English ġeard https://en.wiktionary.org/wiki/yard#Etymology_1
  Față de limbile răsăritene, cred că *gʰ rămâne cu o pronunțare foarte distinctă în vestul Europei. Nu știu dacă la celți era diferit față de engleza veche, dar nu cred că sub influența iotului *gʰ ar fi devenit vreodată o africată. Poate de asta apare și var. ca Tolistoboioi, Tolistobioi pentru Tolistobogioi.
  La urmă mi-am amintit că preocupările se învârt strict în jurul dacismelor. :)

  Al treilea dacism din Română are legătură etimologică cu comentariul 12:
  bugára sf [At: LIUBA-IANA, M. 112 / Pl: ? / E: nct] (Reg) Oaie cu blana ondulată spre vârf. (originalul trebuie să fie bugară)

  Credeam înainte că bogărel ar fi coradical cu adj.vogël (mic), dar acum mă gândesc că-i numai sufixul diminutival -el, iar tema ar fi *bugai, *bugăr/*bugar, adică bou (taur jugănit).

  Comment by Sorin5780 — July 18, 2018 @ 9:44 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: